ManşetEditörün SeçtikleriHayvan Hakları

Urfa’da çizgili sırtlan ölü bulundu

0

Haber: Fırat BULUT

*

Urfa, Bozova İlçesi Küçük Tülmen Köyü‘nde yol kenarında nesli tükenme tehlikesi altında olan çizgili sırtlan ölü bulundu.

Çizgili sırtlanın kesin ölüm nedeni öğrenilemezken sırtlanı bulan yurttaşlardan Fatih Çiftçi, “Yolda kan izleri vardı, muhtemelen araç çarpması sonucu ölmüş. Ne zaman olduğunu bilmiyoruz ama kan izlerinden hareketle muhtemelen gece olmuş. Yolda seyir halindeyken fark ettik, fotoğrafta küçük görünüyor ama çok büyük bir hayvan. Nesli tükenme tehlikesi altında olan sırtlan daha önce aynı bölgede Tülmen köylüleri tarafından canlı da görülmüş” dedi.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) kategorilerine göre “Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi“nde yer alan çizgili sırtlanlar dünyada Kuzey ve Doğu Afrika’da, Asya’da, Kafkaslar’da ve Güney Sibirya’da yaşıyor.  Türkiye’de ise özellikle Akdeniz, Ege, Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunuyorlar. Marmara ve İç Anadolu bölgelerinin belirli yerlerinde de görülüyorlar.

Geçtiğimiz aylarda da nesli tükenme tehlikesi altında olan bir çizgili sırtlan Bozova Karababa Köprüsü mevkiinde ölü bulunmuştu.

Dicle Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Alaettin Kaya

Dicle Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Alaettin Kaya bölgenin muhtemelen geçiş güzergahı olarak kullanıldığını belirterek, tedbir alınmasını istedi: “Bu tür genelde dağlık, kayalık alanlarda yaşar. Çok mecbur kalmadıkça aç kalmadıkça düz alana inmezler. Büyük ihtimalle o mevki geçit olarak kullanılıyordur. Maalesef yollarda kazalar sonucu çok sayıda kayıp oluyor. Yollarda bu hayvanların geçebileceği bir menfez tünel veya geçit yapılması gerekir. Canlı gördüğümden daha fazlasını bu şekilde yollarda ölü gördüm”

Tehlike altındaki türleri öldürmenin ağır cezası olduğunu da söyleyen Kaya, “Genelde araç çarpması sonucu öldürüldüğü belirtiliyor ancak avcılar öldürüp böylesi kaza şeklinde yansıtıyor da olabilir. Bu türler çok nadir görülmesine rağmen biz insanlar onların özel alanlarına çok fazla karışıyoruz” dedi.

Kaya, yaban domuzlarının artması ve kurt popülasyonun olmaması nedeniyle rekabetin az olması sonucu sırtlanların sayılarında kısmi bir artış yaşanmış olabileceğini ifade ederek türlerin azalması veya bir türün yok olmasının habitatta farklı sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

Doğa Koruma Müdürlüğü: Tedbir alıyoruz, siz  merak etmeyin

Çizgili sırtlanın ölümüne ilişkin ulaştığımız Doğa Koruma Müdürlüğü yetkileri konuya ilişkin görüş belirtmek istemedi. Bozova’da daha önce de nesli tükenmekte olan sırtlanın ölü bulunduğunu hatırlattığımız yetkililer, “Biz gerekli tedbir alıyoruz, siz merak etmeyin” cevabını verdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.