ManşetTarım-Gıda

Ürettiğimizden daha hızlı bir şekilde çikolata tüketiyoruz

0

Amelia Urry’nin Grist’te yayınlanan haberini, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Tuba Bucak Onay ‘ın çevirisiyle sunuyoruz.

* * *

Sürekli çikolata yeme isteği ve aşırı miktarlarda çikolata tüketimi sadece kan şekerini yükseltmekten öte bir sorun haline geldi. Geçmişe kıyasla çok daha fazla çikolata tüketmeye başladık ve artık çikolata üretimi bu ihtiyaçları karşılayamaz hale geldi.

18 chocolate...

Aşırı sıcaklar, yağışlardaki azalma ve patojen kaynaklı bir kakao hastalığının, özellikle dünyadaki kakao üretiminin yarısından fazlasını karşılayan Gana ve Fildişi Sahilleri’ndeki üretimi etkilediği biliniyordu. Fakat önemli çikolata üreticilerinden Mars ve Barry Callebaut şirketlerinin açıklamalarına göre kakao bağımlılarının karşılaştığı bu sorunun bir başka sebebi daha var: Biz!

Çikolata arzumuz artık kontrolden çıkmış durumda ve şu an “çikolatasızlık krizi” yaşamanın tam ortasındayız. Artık çiftçiler bizim tükettiğimizden daha az kakao üretiyorlar ve yıllar geçtikçe arz-talep farkı artıyor. Washington Post’da yayımlanan bir yazıya göre geçtiğimiz yıl üretilenden 70.000 ton daha fazla kakao tükettik. Çikolata üreticileri 2020 yılında bu farkın 1 milyon tona çıkabileceği konusunda uyarıyorlar; 2030’da ise bu fark 2 milyon ton olabilir.

Daha fazla çikolata tüketmenin yanı sıra daha fazla bitter çikolata tüketmek de (çok daha fazla kakao içerdiği için) arz-talep farkının artmasında etkili. Telaş yapmaya gerek yok, kısa vadede kakaonun nesli tükenmeyecek. Fakat fiyatlarda bir artış olacağı kesin!

 

Haberin İngilizce Orjinali

Haber: Amelia Urry

Yeşil Gazete için çeviren: Tuba Bucak Onay

(Yeşil Gazete, Grist)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.