Tarım-GıdaManşet

Tarım Bakanlığı’nın kara listesi yayımlandı, çikolata ve içeceklere dikkat!

0

Tarım ve Orman Bakanlığı, hileli ürün listesini açıkladı. Çikolatalarda, kahvelerde ve enerji içeceklerinde sildenafil, tadalafil gibi birçok ilaç hammaddesi tespit edildiği belirtildi. Bu ürünleri üreten firmalara verilen ceza ise bu yıl 22 bin 742 lira. Firmaların elde ettikleri kazançların, cezanın çok üzerinde olduğu, caydırıcı olması için hapis ya da  ticaretten men  gibi önlemlerin etkili olabileceği kaydediliyor.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Şenyurt, “Listede bulunan ilaç etken maddelerinden biri de Sildenafil. Bunlar enerji içeceklerinde, çikolatalarda yine performans artırıcı ürün olarak sunulmakta ve halkın çok rahat ulaşabileceği satış noktalarında yer alıyor. Son derece tehlikeli” dedi.

Bakanlığın yayımladığı TAM LİSTE için tıklayın

‘Denetimler yetersiz’

Üretici firmaların yeterince denetlenmediğini ifade eden Şenyurt, şunları söyledi: Şu anda 675 bin civarındaki kayıtlı onaylı işletmeleri, 6 bin 800 civarında teknik personel denetliyor. Ve ortalama yılda 1 kez bir işletmenin denetleniyor olması bu sayının yetersiz olduğunu gösteriyor. Yapılan tespitlerde farklı gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapılan firmalar, belli aralıklarla bakanlıkça yayınlanıyor. Ancak yapılan incelemeler gösteriyor ki aynı firmalar isim değiştirerek bu hatayı, bu yanlışı yapmaya devam ediyorlar.Cezai yaptırımların da artırılması son derece önemli.”

‘Sildefil maddesi ölüme götürebilir’

“Hile yapılan, taklit tağşiş yapılan ürün gruplarından biri de içecek grubunda tespit edilen ilaç etken maddesi.” diyen Şenyurt şöyle konuştu: “Son derece tehlikeli, insanları ölüme götürebilecek, kalp krizlerine yol açabilecek, doktor kontrolünde verilmesi gereken ilaç etken maddeleri. Örneğin, Sildenafilö tespit edilmiş. Bunlar enerji içeceklerinde, çikolatalarda yine performans artırıcı ürün olarak sunulmakta ve halkın çok rahat ulaşabileceği satış noktalarında yer alıyor. Bu tür ürünler üreten firmalar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu ve kovuşturma yapılıyor. Ama bu konuda halkımızın da dikkatli ve duyarlı olması lazım.  Bu kadar ucuz olmamalı, bu ürünlere ulaşım bu kadar kolay olmamalı. Zaten bu yüzden yasaklı.”

Yılda 320 bin kişi hayatını kaybediyor

Gıdaya bağlı hastalıkların önüne geçmenin önemini vurgulayan Şenyurt, “Yılda 600 milyon insan dünya genelinde gıdaya bağlı hastalıklarla karşılaşıyor. 200’ün üzerinde tanımlanmış gıdaya bağlı hastalık var. Bunların bir kısmının ölümle sonuçlanan etkileri olduğu gibi hafif atlatılan sağlık sorunları da bunların içerisinde ve yılda 320 bin kişi hayatını kaybediyor. Ülkemizde de geçtiğimiz yılda hatta bu yıl, sahte içkiden ve yedikleri yemekten zehirlenerek ölen insanlar hala duyuyoruz. Bu tür olayların önüne geçmek için bilinçli olmak zorundayız” diye konuştu.

More in Tarım-Gıda

You may also like

Comments

Comments are closed.