SağlıkManşet

Neden köpeklere çikolata vermemeliyiz?

0

ZME Science‘de yayınlanan Tibi Puiu imzalı yazı, köpeklerin çikolatayla ilişkisini ele aldı. Yazıda aktarıldığına göre, kedilerin aksine köpekler, şekerli yiyecekleri anlayabiliyor, çikolatayı da en az insanların bulduğu kadar lezzetli buluyorlar. Ancak insanlar için keyif verici zararlılardan olan çikolata, köpekler için ölümcül bir zehir olabilir.

Bu, çikolatanın köpekleri zehirlediği ya da bir küp şekerin köpeğinizi öldürebileceği anlamına gelmiyor, ancak belli bir dozun üzerinde çikolata köpekler açısından hayati risk teşkil ediyor. Küçük köpeklerin ise büyük olanlara oranla doz konusunda toleransı daha düşük.

Köpeğiniz yanlışlıkla çikolata, şekerleme ya da diğer tatlıları yiyecek olursa paniklemenize gerek yok. Ancak bu tür yiyecekleri onlardan uzak tutmaya özen göstermelisiniz.

Kiloyla doğrudan ilişkili

Çikolatayı köpekler için tehlikeli kılan kimyasalın adı teobromin. Bitter çikolatada ve kakaoda bulunan ve ksantin olarak da bilinen bu bileşik, insan vücudu için hafif bir uyarıcı görevi görüyor. Teobromin tüketimi insanlarda düşük kan basıncı, gelişmiş odak ve konsantrasyon gibi genellikle olumlu kabul edilen etkilere yol açıyor. Köpeklerdeki etkisi ise kalp atış hızını arttırmak ve sinir sistemini aşırı uyarmak oluyor.

Köpekler teobromini insanlar gibi parçalayamadığı ya da metabolize edemediği için, bileşik, vücut ağırlığına bağlı olarak belli bir eşiğin üzerine çıktığında toksik etki yapıyor.

Bir köpek, kilosu başına 20 mg teobromin tükettiğinde çikolata zehirlenmesinin hafif belirtileri ortaya çıkmaya başlıyor. Yaklaşık 40-50 mg tüketilmesiyle birlikte kardiyak semptomlar meydana geliyor. 60 mg üzerindeki dozlarda ise tehlikeli nöbetler gerçekleşiyor.

Durumun vücut ağırlığıyla olan doğrudan ilişkisi, bir parça gofretin nasıl olup da bir Great Danua için sorun yaratmazken bir Chihuahua‘ya daireler çizdirdiği sorusunun da cevabı.

Köpeğinizin zehirlendiğini nasıl anlarsınız?

Köpeklerde çikolata zehirlenmesi, genellikle kilo başı 3,5 gr bitter çikolata ya da 14 gr sütlü çikolata yutulmasının ardından ortaya çıkıyor.

Zehirlenme esas olarak kalbi, merkezi sinir sistemini ve böbrekleri etkiliyor. Teobromin zehirlenmesi semptomları altı ila 12 saat sonra ortaya çıkar ve 72 saat kadar sürebiliyor.

Köpeğinizin çikolatadan zehirlenip zehirlenmediğini anlamanıza yarayacak bazı işaretler şunlardır:

  • Kusma
  • İshal
  • Huzursuzluk
  • Artan idrara çıkma
  • Titreme
  • Yüksek veya anormal kalp hızı
  • Nöbetler
  • Son olarak olduğu yere yığılıp kalma ve ölüm

Köpeğiniz çikolata yediyse ne yapmalısınız?

Köpeğinizi çikolata yerken yakaladıysanız ya da yemiş olabileceğinden şüphe ediyorsanız, veterinerinizi aramak en doğrusu olacaktır. Köpeğinizin kilosuna ve yediği çikolatanın büyüklüğüne bağlı olarak, veterinerinizden tavsiye alabilir ya da durum acilse hemen kliniğe gidebilirsiniz.

Eğer çikolatayı yemesinin üzerinden iki saat geçmediğini tahmin ediyorsanız, veterineriniz, köpeğinizi kusturmayı da deneyebilir. Belli hallerde de ona toksinleri vücuttan atmasına yardımcı olacak aktif kömür verebilir. İleri derece zehirlenme vakalarında ise veteriner hekim, tedaviye ek olarak ilaç ve sıvılar reçete edebilir.

Köpeklere çikolata vermeyin

Ne var ki çikolatanın zehirli etkisinden habersiz pek çok insan, birlikte yaşadığı köpeklere çikolata veriyor. Bu her ne kadar büyük ırklar için sorun teşkil etmese de, küçük köpeklere acı verebilecek hatta onların ölümüne yol açabilecek bir davranış.

Eğer bu tehlikenin farkındaysanız, tatlıları onlardan uzak tutmaya özen göstermek konusunda hiçbir bahaneniz olmamalı. Çikolatayı mümkün olduğunca köpeğinizin erişemeyeceği bir yerde, mümkünse kapalı olarak saklamalısınız. Misafirlerinize ve çocuklara da, çikolatanın köpekler için zararlı olduğunu ve ne kadar yalvarsalar da onlara asla çikolata sunmamaları gerektiğini anlatmalısınız.

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.