DünyaManşetUncategorized

Ürdün’de halk sokaklarda

0

Ürdün’de son zamlar nedeniyle sokaklara dökülen insanlar polislerle çatışmaya devam ediyor.  Protestocuların iki günden beri devam eden eylemlerinde ilk kez bir protestocu öldürüldü.

Ülkenin 5 milyar dolarlık bütçe açığını kapatabilmek ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) 2 milyar dolarlık yardımı garanti altına almak için, temel gıda ürünlerine ayırdığı sübvansiyonu daraltma ve akaryakıt ve doğalgaza %50’lileri bulan zam kararı almıştı.

Ev tipi gaza yüzde 50’den fazla, dizel ve gaz yağına yüzde 33 ve düşük kaliteli benzine ise yüzde 15 zam yapılacağı açıklanmıştı.

Zam açıklamasının ardından Başkent Amman başta olmak üzere  Maan, Tafila, Salt ve Karak’ta birçok insan protesto gösterileri gerçekleştirdi. Eylemcilerin öfkesine hükümet binaları da hedef oluyor.

Görgü tanıklarının anlatığına göre, ülkenin ikinci büyük kenti olan İrbid’te bir polis karakoluna saldıran göstericilere açılan ateş sonucundan bir kişi hayatını kaybederken, onlarca gösterici de yaralandı.

Geçen ay ülkenin en büyük muhalif hareketi Müslüman Kardeşler’in siyasi kanadı İslamcı Hareket Cephesi, seçim reformu talebiyle Amman’da 10 bin kişiyi sokaklara döken bir gösteri düzenlemişti. Kral’ın geri adım atmasıyla dünya gündeminden düşen Ürdün muhalefeti son gösteriler ile birlikte tekrar adından söz ettirmeye başladı.

Cuma günü protesto gösterilerinin daha da şiddetlenmesi bekleniyor.

(Yesil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.