Kültür-SanatManşet

Ünlü yazar Milan Kundera hayatını kaybetti

0

Dünyaca ünlü Çek asıllı Fransız yazar Milan Kundera hayatını kaybetti. Kundera 94 yaşındaydı.

Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği“, “Ölümsüzlük”, “Bilmemek” gibi Türkçeye de çevrilen kitaplarıyla tanınan, toplamda 14 kitabı bulunan Kundera, Paris’te yaşıyordu.

1975’te Komünist Çekoslovakya‘dan kaçan Milan Kundera’yı Çekoslovakya hükümeti, Gülüşün ve Unutuşun Kitabı’nın yayımlandığı 1978’de vatandaşlıktan çıkarmıştı. Çekoslavakya’nın Brno şehrinde doğan Kundera, 1968’de Sovyetlerin Çekoslovakya’yı işgalini eleştirdiği için hedef gösterilmişti.

Çekya vatandaşlığı Kundera’ya ancak 40 yıl sonra iade edildi.

Kundera hakkında

Milan Kundera, Çek romancı, kısa öykü yazarı, oyun yazarı, denemeci ve şairdir.

Tanınmış bir konser piyanisti ve müzikolog Ludvik Kundera’nın oğlu olan Kundera, gençken müzik eğitimi almıştır ancak yavaş yavaş yazmaya yönelmiştir.

Kundera daha sonra 1952’de Prag’daki Müzik ve Dramatik Sanatlar Akademisi’nde edebiyat öğretmenliği yapmaya başladı.

1950’lerde, Komünist direniş lideri Julius Fucik’e saygı duruşu niteliğindeki The Last May ve ironik üslubu ve erotizmi nedeniyle, daha sonra Çek siyasiler tarafından kınanan bir aşk şiirleri cildi olan Monology dahil olmak üzere birkaç şiir koleksiyonu yayınladı.

Kariyerinin ilk yıllarında Komünist Parti’ye girip ayrıldı: partiye 1948’de katıldı. 1950’de ihraç edildi ve 1956’da yeniden kabul edildi ve 1970’e kadar üye olarak kaldı.

1979’da Çek hükümeti Kundera’nın vatandaşlığını elinden aldı.

1970’lerde ve 80’lerde yazdığı romanlar arasında Ayrılık Valsi, Gülüşün ve Unutuşun Kitabı ve Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği, Fransa’da ve yurtdışında yayınlandı, ancak 1989’a kadar anavatanında yasaklandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.