KadınManşet

Ünlü kadın hakları afişinin ilham kaynağı Naomi Parker Fraley hayatını kaybetti

0

2. Dünya Savaşı döneminde sanayi işçisi olan ve kadın hakları afişine ilham veren Naomi Parker Fraley Washinton eyelatindeki Longview şehrinde kaldığı bakımevinde hayatını kaybetti.

96 yaşındaki Flaley’in ölüm haberini gelini Marnie Blankenship duyurdu. Blankenship, Fraley’in cumartesi günü vefat ettiğini paylaştı.

Frayler’in 2015’e kadar ünlü 2. Dünya Savaşı dönemi posterine ilham kaynağı olduğu bilinmiyordu.

Alameda Donanma İstasyonu’nda fabrika işçisi olarak çalışan Fraley ABD’de 2. Dünya Savaşı sırasında savaşa gidenlerin boşluğunu dolduran milyonlarca kadından biriydi.  Fabrikada çalıştığı sırada foto muhabiri tarafından fotoğrafı çekilmişti. 60 yıl sonra savaş sırasında çalışan kadınlar için düzenlenen bir toplantıya katılan Fraley, “Yapabiliriz” posterindeki Rivetör Rosie’yi görünce kendisinin simgeye ilham kaynağı olduğunu fark etmişti.

Naomi Parker Fraley’in gelini Marnie Blankenship ve oğlu Joe Blankenship

Bu gerçeğin kanıtlanmasının ardında 2016 yılında People dergisine konuşan Fraley, “Şöhret veya servet istemedim, sadece kendi kimliğimi istedim” demişti.

Rivetör Rosie kimdir?

2. Dünya Savaşı sırasında fabrikalarda ve tersanelerde çalışan Amerikalı kadınları temsil eden kültürel bir ABD simgesidir.

 

(New York Times, CNN, Yeşil Gazete)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.