Hayvan HaklarıManşet

Orca Lolita, ‘evine’ kavuşamadan esaret altında yaşamını yitirdi

0
ABD’nin Miami kentinde, 50 yılı aşkın süredir esaret altında tutulan Lolita adlı Orca, Pasifik Okyanusu’na bırakılmak üzere planlamalar sürerken hayatını kaybetti. ‘

Lolita’yı yıllardır küçük bir tankta tutarak üzerinden para kazanan ‘Miami Seaquarium’, 57 yaşındaki orcanın böbrek rahatsızlığı nedeniyle öldüğünü duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamada; “Ekibimizin Lolita’nın hayatı ve mirası üzerine düşünmesine olanak sağlamak için Miami Deniz Akvaryumu yarın (19 Ağustos) kapalı olacak. Bizim için gerçekten üzücü bir dönem. Nazik sözleriniz ve desteğiniz için teşekkür ederiz” denildi.

Lolita’yı esir tutan The Dolphin CompanyMeksika, Arjantin, Karayipler ve İtalya‘da 27 park daha işletiyor.

57 yıllık esaretten sonra evine dönmeye hazırlanıyordu

Yarım asırı geçen bir süredir 24 metre uzunluğundaki ve on metre genişliğindeki, “dünyanın en küçük Orca tankı”nda  ‘insanları eğlendiren’ Lolita, hayvan hakları aktivistlerinin çabası ve Amerikan Futbol takımı Indianapolis Colts’un sahibi Jim Irsay’nin mali desteğiyle Kuzeybatı Pasifik’teki ‘evine’ geri dönmeye hazırlanıyordu.

Orca Lolita’nın 52 yıllık esareti bitiyor

Irsay, Lolita’nın ani ölümünün ardından sosyal medya hesabından şunları söyledi:  “Aramızdan ayrılması beni derinden üzdü. Onu evine geri götürmek için çalışan ekibin bir parçası olmaktan onur duydum. Onun yaşam koşullarını önemli ölçüde iyileştirdiğimizi bilmek beni teselli ediyor. Ruhu ve zarafeti pek çok kişiye dokundu.”

57 yaşındaki Lolita, 1970 yılında, dört yaşındayken annesi ve yedi kardeşinin yanından Seaquarium’da gösteri yapmak için okyanustan alınmıştı. Lolita için Miami Seaquarium 5.500 Euoro ödemişti. Söz konusu tesis, birçok hayvanın ölümüyle gündeme gelmişti.

Kendisinin sadece dört katı büyüklüğündeki tankta  yıllarca yaşamaya zorlanan Orca, geçen yıl hastalanana dek gösteri yapmayı sürdürmüştü.

Lolita için uzun bir süredir aralarında Johnny Depp, Lindsay Lohan ve Harrison Ford gibi ünlülerin de bulunduğu çok sayıda kişi ve aktivist kampanya yürütüyordu. Ancak hayvanın çektiği acıya nihayet son veren, ABD Tarım Bakanlığı tarafından yapılan bir teftiş olmuştu.  Hayvan hakları örgütü PETA‘nın Başkan Yardımcısı ve Baş Hukuk Müşaviri Yardımcısı Jared Goodman, “Bakanlığın hazırladığı rapor, hayvanların Seaquarium tanklarında gördükleri yetersiz bakım nedeniyle acı çektiğini ve öldüğünü gösterdi” demişti.

Orkalar,  2005 yılında nesli tükenmekte olan bir tür olarak kabul edilmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.