Kültür-SanatManşet

İrlandalı şarkıcı ve aktivist Sinéad O’Connor 56 yaşında hayatını kaybetti

0

İrlandalı şarkıcı ve çocuk hakları aktivisti Sinéad O’Connor’ın dün (26 Temmuz) 56 yaşında hayatını kaybettiği bildirildi. Sanatçı, 1990 yılında çıkan Nothing Compares 2 U adlı parçasıyla dünya çapında üne kavuşarak akıllarda yer etmişti.

Tam adı Sinead Marie Bernadette O’Connor olan sanatçının müzik kariyeri, zorlu bir çocukluk geçirirken müzik öğretmeniyle tanışmasının ardından başladı.

Eleştirmenlerden ilk kez pozitif dönüşler almasını sağlayan 1987 yılında çıkan The Lion And The Cobra albümü ABD ve Birleşik Krallık listelerinde ilk 40’a girdi.

Bir sonraki albümü olan I Do Not Want What I Haven’t Got, Nothing Compares 2 U şarkısını içeriyordu. Prince adlı sanatçı tarafından yazılan şark, dünya çapında ilk sıralara yerleşti.

Sosyal ve politik görüşleri konusundaki dobralığıyla tanınan şarkıcı, 1987-2014 yılları arasında 10 stüdyo albümü yayımladı.

1991’de Rolling Stone dergisi tarafından yılın sanatçısı seçildi ve uluslararası kadın solo sanatçı dalında Brit Ödülü‘ne kavuştu.

Sonraki yıl ise popüler bir televizyon programının canlı yayını sırasında Papa II. John Paul’un fotoğrafını yırtmasıyla akıllara kazındı. Davetli sanatçı olarak katıldığı programda, Bob Marley’nin War (Savaş) isimli şarkısının akapella performansını gerçekleştiren O’connor, kameralara bakarak “Asıl düşmanınızla savaşın” diyerek Katolik Kilisesi’ndeki çocuklara yönelik cinsel tacizleri protesto etti.

Şarkıcının kariyeri, televizyon yayın devi NBC tarafından ömür boyu yasaklanmasıyla ve ABD çapında kendisine karşı düzenlenen ve kasetlerinin New York’taki Times Meydanı’nda kasetlerinin yok edilmesine kadar varan protestolarla kariyeri büyük bir darbe almıştı.

Sinéad O’Connor ise 2021’de New York Times’a verdiği bir röportajda “Yaptığım şeyden pişmanlık duymuyorum. Dahiceydi” dedi.

O’Connor’ın son albümü I’m Not Bossy, I’m The Boss, 2014 yılında çıktı.

2018’e İslam’ı benimseyen şarkıcı adını Şüheda Sadakat olarak değiştirdiyse de sahnede Sinéad O’Connor ismini kullanmaya devam etti.

Sanatçı, 2021 yılında Rememberings isimli bir biyografisini yayımladı.

Ocak 2022’de ise 17 yaşındaki oğlu Shane iki günlüğüne kaybolduktan sonra ölü bulunmuştu. Shane’in ölümünün ardından O’connor, sosyal medyada yaptığı açıklamada oğlunun “dünya üzerindeki mücadelesini sonlandırmaya karar verdiğini” belirtti ve “kimsenin onu örnek almamasını” rica etti.

Şarkıcı oğlunun ölümünden sonra 2022 yılı için planlanan tüm canlı performanslarını “süregelen üzüntüsü” nedeniyle iptal etti.

O’connor, sosyal medya platformu Twitter üzerinde yaptığı son paylaşımlardan birinde Shane’ı anarak “hayatımın aşkı, ruhumun ışığı, biz bir ruhun iki yarısıydık” ifadelerini kullanmıştı.

BBC’nin müzik muhabiri Mark Savage, O’connor’a ilişkin yazdığı analizinde şunları kaydetti:

Kimse Sinéad O’Connor gibi şarkı söylemedi. Hiç kimse.

Her notası salt bir tutkuyla haykırıyordu. Prince’in güzel şarkısı Nothing Compares 2 U’yu acı ve kaybın güçlü bir feryadına dönüştürdü.

You may also like

Comments

Comments are closed.