Bilim-TeknolojiManşet

Yapay zeka uygulaması ChatGPT, tıp ve hukuk lisans sınavlarını başarıyla geçti

0

Teknoloji dünyasında en çok konuşulan uygulamalardan birisi olan OpenAI ürünü yapay zeka uygulaması ChatGPT, ABD’de tartışmalı bir başarı kazandı.

Wharton Üniversitesi’nden bir profesör, ChatGPT’yi ABD’de tıp alanında geçilmesi zor olan bir ABD Tıbbi Lisans Sınavı’na ve hukuk lisans sınavına soktu. ChatGPT her iki sınavdan da yeterli notları elde etti ve hem tıp hem de hukuk alanında lisans almaya hak kazandı.

Detaylı açıklamalar da yapmış

ChatGPT’yi testlere tabi tutan Profesör Christian Terwiesch, yapay zekanın özellikle “ temel operasyon yönetimi ve işlem analizi” gibi sorularda çok başarılı olduğunu söyledi.

ChatGPT soruları sadece cevaplamamış, aynı zamanda detaylı açıklamalar da yapmış.

Profesör Terwiesch yapay zeka uygulamasının temel matematik sorularında ise şaşırtıcı derecede hata yaptığını belirtti. Profesörün yayınladığı makale sonucunda uygulamanın okul ve öğretmenler üzerindeki etkisinin endişe verici olduğu dile getirildi.

Yaratıcısı bile önlem alıyor

OpenAI tarafından geliştirilen ve diyalog konusunda uzmanlaşmış bir prototip yapay zeka robotu olan ChatCPT, hem denetimli hem de takviyeli öğrenme teknikleriyle ince ayar yapılmış büyük bir dil modeli.

Kasım 2022’de kullanıma sunulan ve gerçeklere dayalı doğruluğu eleştirilse de ayrıntılı  ve anlaşılır yanıtlarıyla dikkatleri çeken uygulama, 2021’den sonra meydana gelen olaylar hakkında henüz sınırlı bilgiye sahip ancak güncellenmesi sürüyor.

Yapay zeka ile yazılmış metinlerin tespit edilmesi, şimdiden eğitimciler arasında önemli bir tartışma konusu haline geldi. OpenAI yetkilileri  “ChatGPT’nin yeteneklerini ve sınırlamalarını tartışmak için ABD’deki eğitimcilerle görüşüyoruz” açıklamasını yaptı.

Artan eleştiriler üzerine insanların yazdığı metinleri taklit etme becerisiyle heyecan ve tartışma yaratan ChatGPT’nin mucitleri, bir metnin yapay zeka tarafından yazıldığını tespit eden yeni bir bot geliştirdi. OpenAI, bugün, yeni yayınlanan yazılımın “insan tarafından yazılan metin ile yapay zeka tarafından yazılan metinleri ayırt etmek üzere” geliştirdiğini duyurdu.

Yeni geliştirilen aracının özellikle bin karakterden az olan içerikleri tespit etmede hata yapabileceği konusunda uyaran şirket, “Yapay zeka tarafından yazılmış tüm metinleri güvenilir bir şekilde tespit etmek imkansız” derken, yine de yapay zeka tarafından oluşturulan metnin ‘bir insan tarafından yazıldığına’ dair gerçek olmayan iddiaları ortaya çıkarmaya yardımcı olacağına dikkat çekip şu örneği verdi:

“Örneğin, otomatik yalan haber kampanyası yürütmek, intihal için yapay zeka araçlarını kullanmak ve bir yapay zeka sohbet botunu insanmış gibi konumlandırmak.”

Fransa’nın saygın üniversitelerinden Sciences Po gibi dünya genelinde birçok üniversite ise yapay zekanın, öğrencilerin ürettiği metinler için kullanımını yasakladı.

Özellikle akademi dünyasında etik tartışmalarına yol açan ChatGPT, kulağa son derece gerçekçi gelen ‘yalan haberlerin yazılmasında’ da kullanılıyor. Bu durum özellikle seçimler gibi kritik olaylar öncesinde daha riskli bir durum oluşturuyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.