DünyaEnerjiManşet

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetlere başladığını açıkladı

0

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, (IAEA) cuma günü yayımladığı raporda Kuzey Kore’nin nükleer santralinin faaliyete geçtiğini açıkladı.

Raporda, Kuzey Kore’nin nükleer programına devam etmesinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlali olduğuna işaret edildi.

Uydu görüntüleriyle saptandı

IAEA, Kuzey Kore’nin Eylül 2020 tarihinden bugüne nükleer faaliyetlerini rapor olarak yayımladı. Kurum, ülkenin nükleer faaliyetlerine Temmuz 2021 tarihinden itibaren yeniden başladığını belirtti ve uydu görüntülerinden Yongbyon’da (Nyongbyon) bulunan Deneysel Nükleer Santrali’nin tekrar aktif hale geldiğini kaydetti.

Raporda, “Aralık 2018’in başından Temmuz 2021’in başına kadar reaktörün çalıştığına dair hiçbir belirti bulunmuyordu. Bununla birlikte, Temmuz 2021’in başından bu yana, soğutma suyunun tahliyesi de dahil olmak üzere, reaktörün çalışmasıyla tutarlı göstergeler olmuştur” denildi.

‘Açık bir ihlal’

Ayrıca kurum, raporun sonunda “Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetleri ciddi endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Ayrıca, 5MW (5 megavatlık) reaktörün ve Radyo Kimyasal Laboratuvarın işleyişine ilişkin yeni göstergeler derinden rahatsız edicidir. Kuzey Kore’nin nükleer programının devam etmesi, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlalidir ve derinden üzüntü vericidir” ifadelerine yer verdi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.