EnerjiManşet

Birleşik Krallık’taki eski nükleer santrallerin ömrünü uzatmak için 1.5 milyarlık yatırım

0

Fransız EDF Enerji şirketi, enerji üretimini mevcut seviyelerde tutmak ve enerji güvenliğini korumak için Birleşik Krallık‘taki nükleer santrallerinin ömrünü uzatmaya karar verdi. Bu kapsamda ülkedeki operasyonel nükleer filosuna 1,3 milyar pound (1,7 milyar dolar) daha yatırım yapılması planlanıyor. 

Fransa, Belçika ve İsveç‘in de aralarında bulunduğu birçok Avrupa ülkesi, önümüzdeki birkaç yıl içinde enerji arzında kesinti yaşanabileceği korkusu nedeniyle yaşlanan nükleer reaktörlerin işletme ömrünü uzatma planlarını duyurmuştu. 

Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık’taki reaktörlerin çoğu 1970’lerde ve 1980’lerde inşa edildi. Heme tümünün işletim ömrü yaklaşık 30 yıl olarak hesaplandı. 

Reuters’e konuşan EDF yetkilileri, dört gelişmiş gaz soğutmalı reaktör (AGR) tesisini (Torness, Heysham 1 ve 2 ve Hartlepool) düzenleyici onayına tabi olarak planlanandan daha uzun süre çalıştırmayı hedeflediğini ve bu yılın sonuna kadar bir karar vereceğini söyledi.

Geçen yıl da artlepool ve Heysham 1 nükleer santrallerinin ömrü, 2026 yılına kadar uzatılmıştı. 

Ayrıca Sizewell B tesisinin planlanandan 20 yıl daha uzun süre çalışma potansiyeli de inceleniyor. Söz konusu tesis, basınçlı su reaktörü tipinde bir tesis olup 1,2 gigawatt (GW) kapasiteye sahip. 

UK’nin elektrik talebinin yüzde 15’ini karşılıyorlar

Firma bu konuda nihai yatırım kararını gelecek yıl almayı umuyor ancak sürdürülebilir bir ticari modelin gerekli olacağını açıklandı. 

EDF,  ülkenin nükleer enerji piyasasında sahip olduğu sekiz santral ile tekel konumunda bulunuyor. Şirketin işlettiği santrallerin üçünün ise hizmetten çıkarılma süreci devam ediyor. Dünya Nükleer Enerji Derneği’nin, Ekim 2023 verilerine göre, Birleşik Krallık’ın toplam kurulu gücü 5,8 gigavata ulaşan nükleer enerji santralleri, ülkenin elektrik talebinin yüzde 15’ini karşılıyor.

Dün açıklanan ekstra yatırımla EDF, Birleşik Krallık nükleer filosuna 2009’dan bu yana toplamda dokuz milyar sterlin yatırım yapmış olacak.

Nükleer santrallerin ömrünü uzatma çalışmalarının Sunak hükümetinin onayının ardından gerçekleştirilmesi bekleniyor. Hükümet  2050’ye kadar nükleer güç kapasitesini 24 gigavata, nükleerin, toplam elektrik üretimindeki payını da yüzde 25’e çıkarmayı hedefliyor.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.