DünyaManşet

Uluslararası Af Örgütü: Afganistan’daki trajedi önceden düşünülmeli ve önlenmeliydi

0

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, Afganistan’da Taliban’ın iktidara el koymasının ardından hükümetin düşmesi ve Kabil Havalimanı’nda binlerce kişinin ülkeden kaçmaya çalıştığı görüntüler üzerine bir açıklama yayımladı.

Callamard, Afganistan’da tanık olunan trajedinin önceden düşünülmesi ve önlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

‘Durum daha da ağırlaşabilir’

Uluslararası toplumun hızlı ve kararlı adımlar atmaması halinde durumun daha da ağırlaşacağına işaret edilen açıklamada, Afganistan’da yaşayan binlerce kişinin Taliban tarafından misillemeye uğrama riski altında olduğu kaydedildi:

Afganistan’da tanık olduğumuz trajedi önceden düşünülmeli ve önlenmeliydi. Uluslararası toplum hızlı ve kararlı adımlar atmazsa durum daha da ağırlaşacaktır. Akademisyenlerden gazetecilere, sivil toplum aktivistlerinden kadın insan hakları savunucularına kadar Taliban tarafından misillemeye uğrama riski altında olan binlerce Afgan, tamamen belirsiz bir geleceğe terk edilme tehlikesiyle karşı karşıya.”

ABD’ye çağrı

Açıklamada, ABD hükümetine tahliyeler devam ederken, havalimanında kesintisiz olarak güvenliği sağlama çağrısı yapıldı:

Yabancı hükümetler, Taliban’ın hedefi olabilecek herkese, Afganistan dışına güvenli bir çıkış yolu sağlamak için gerekli tüm adımları atmalıdır. Buna vize verilmesi, Kabil Havalimanı’ndan tahliyelere destek olunması, üçüncü ülkelerde yeniden yerleştirme imkanı sunulması ve tüm sınır dışı ve zorla geri gönderme uygulamalarının askıya alınması dahildir. ABD hükümetine, tahliyeler sürerken havalimanında kesintisiz olarak güvenliği sağlama çağrısı yapıyoruz.”

Sivilleri koruma ve misilleme saldırılarına son verme çağrısı

Agnès Callamard, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi‘nin Taliban’a uluslararası insan hakları hukukuna saygı gösterme, sivilleri koruma ve misilleme saldırılarına son verme çağrısında bulunan acil bir karar çıkartması gerektiğini kaydetti:

BM Güvenlik Konseyi, Afganistan halkının yeni ve sert bir hakikatle karşı karşıya olduğu ve geçici düzenlemelerle ilgili müzakerelerin sürdüğü bu dönemde, mevcut durumda ülkeyi etkin biçimde kontrol altına almış olan Taliban’a uluslararası insan hakları hukukuna saygı gösterme, sivilleri koruma ve misilleme saldırılarına son verme çağrısında bulunan acil bir karar çıkartmalıdır.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.