Doğa MücadelesiManşetYerel

Uluabat Gölü tehlike altında: Göl yavaş yavaş ölüyor

0
Fotoğraf: olay.com

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü‘nde Ekolojik Yaşam Derneği (EKODER), Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) ve Nilüfer Kent Konseyi, kentleşme, sanayileşme ve kirlilik sebebiyle Bursa‘daki Uluabat Gölü‘nün tehlike altında olduğuna dikkat çekti. Gölyazı Köyü Uluabat Gölü kıyısında basın açıklaması yapan oluşumlar, gölün korunması için önlem alınması gerektiği çağrısında bulundu.

‘Göl, ciddi bir sanayi baskısı altında’

Duvar‘dan Pelin Akdemir‘in haberine göre, yapılan basın açıklamasında DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, Uluabat Gölü’nün ciddi bir sanayi baskısı altında olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:

Amacımız, Uluabat Gölü’nün önemini vurgulamak için farkındalık yaratmak. Uluabat Gölü, ülkemizde yaşayan göller ağına dahil olan tek göl. Lakin kötü yönetim politikaları nedeniyle her geçen gün ölüme doğru koşar adam gitmektedir. Sulak alanların korunması için ülkeyi yönetenlerin çabalamasını istiyoruz. Uluabat Gölü, bugün ciddi bir sanayi baskısı altındadır. Kuş göç yollarının üzerine rüzgar santrali yapamazsınız. Bu o kuşların ölmesi demektir.”

Fotoğraf: İHA

Nesli tehlike altında olan türlere ev sahipliği yapıyor

Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Emre Karagöz, Uluabat Gölü’nün 1998 yılında Uluslararası Ramsar Sözleşmesi‘ne göre korunacak sulak alanlar listesine dahil edildiğini hatırlattı. Gölün nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kuş türlerine ev sahipliği yaptığını da belirten Karagöz, şunları kaydetti:

Uluabat Gölü, dünyada nesli tehlike altında olan küçük karabatak, tepeli pelikan, bıyıklı sumru, pasbaş patka, alaca balıkçıl ve kaşıkçı gibi kuş türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Göl, bu kuşlar için önemli bir üreme alanıdır. Bunların yanı sıra gölde, turna, sazan, kızılkanat, kerevit gibi 21 balık türü yaşamaktadır.

Göl çevresinde izin verilmeyen yapılaşmaya ve sanayileşmeye maalesef göle hayat katan ve devamlılığını sağlayacak havzada göz yumuluyor. Yeraltı sularını çekerek kullanan ve kirleten sanayi alanları Uluabat Gölü’nün sonunu hazırlıyor. Bizler doğasını, suyunu, toprağını savunanlar olarak bugün burada bir kez daha hep bir ağızdan tüm önlemler alınsın, Uluabat Gölü yaşasın demek için buradayız!”

Fotoğraf: İHA

‘Göl yavaş yavaş ölüyor’

Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü’nde öğretim üyesi olan Ziraat Mühendisi Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy da gölün ilerleyen dönemlerde bataklığa dönüşeceğini ve bir an önce önlem alınması gerektiğine işaret etti:

Yavaş yavaş Uluabat Gölü’nün öldüğünü söyleyebiliriz. İlerleyen dönemlerde bataklığa dönüşecek. Fiziksel, kimyasal, biyolojik kirliliği olan bir göl. Su kalitesi anlamında kullanma suyu açısından dördüncü sınıf bir göl. Tarımda kullanma açısından dördüncü sınıf bir göl. Yapılan çalışmalar, bize Uluabat Gölü’nde bir an önce ortak bir akılla önlem alınmasının gerektiğini söylüyor.”

You may also like

Comments

Comments are closed.