DünyaManşet

Ukrayna’nın iki bölgesinde olağanüstü hal ilanı

0

Ukrayna’da çatışmalar devam ediyor. Ukrayna hükümeti pazartesi günü, ayrılıkçıların kontrol ettiği Donetsk ve Lugansk bölgelerinde olağanüstü hal, diğer bölgelerde ise “yüksek alarm durumu” ilan etti.

1

Geçen eylül ayında taraflarca anlaşılan ateşkes tamamen çökmüş durumda. Kiev’in ocak ayı ortalarındaki büyük saldırısının ardından, çatışmaların başından beri nispeten şiddetten izole halde olan yerleşik hayatın da bulunduğu liman şehri Mariupol geçen cumartesi militanlar tarafından bombalandı. İki taraf da birbirlerini suçlarken bölgede en az 30 kişi öldü, 100 kişi yaralandı.

Başbakan, olağanüstü hal ilanının sivillerin güvenliğini korumak üzere tüm hükümet kuruluşları arasındaki koordinasyonunu en iyi şekilde sağlayacağını ifade etti. Olağanüstü hal bölgesi, özel bir hükümet komisyonunca denetlenecek. Komisyon başkanlığını Başbakan Arseny Yatsenyuk yapıyor olacak, yardımcıları ise Başbakan Yardımcısı Gennady Zubko ve Acil Durum Bakanı Sergey Bochkovsky olacak.

Liderler Birbirlerini Suçlamaya Devam Ediyor

2

Ayrılıkçı güçleri desteklemekle suçlanan ve ateşkes vaadi verilen Minsk Anlaşması’nın ihlalinden sorumlu tutulan Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Ukrayna güçlerinin aslında “NATO birliği”nden olduğunu, ulusal çıkarları gözetmek yerine Rusya’yı kısıtlamayı amaç edindiğini söyleyerek Kiev’i suçladı.

Geçen pazartesi, ABD Başkanı Barack Obama, ABD’nin Rusya üzerindeki baskıyı artırmak için seçeneklerin gözden geçirileceğini ifade etti. Birleşik Devletler Hazine Bakanı Jack Lew ise  “Yaptırımların ekonomi üzerinde gerçek bir baskı yaptığını sanırım görüyoruz, (baskı kurmak için) daha fazla aracımız da var. Burada bu araçların ne olduğunu tek tek saymayacağım ancak daha fazla aracımız var.” dedi.

Polonya Başbakanı Bronislaw Komorowski ise Avrupa Birliği’ne Moskova’ya daha sert yaptırımlar uygulansın çağrısını yaptı.

Putin’in basın sözcüsü Dmitry Peskov son tehditlerin “yıkıcı ve gerekçesiz olduğunu ve en sonunda öngörüsüzce olduğunun anlaşılacağını” ifade etti.

Birleşmiş Milletler’in hesaplamalarına göre Ukrayna’da devam eden çatışmalarda ölü sayısı 5 bini, yaralı sayısı ise 10 bini aştı.

Haber: Pelin Atakan

(Yeşil Gazete,Reuters)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.