DünyaManşet

Ukrayna’da tahliye için tren istasyonunda bekleyen siviller füzeyle vuruldu: 39 ölü

0
Fotoğraf: Andriy Andriyenko / AP

Ukraynalı yetkililer, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinde bulunan Kramatorsk şehrinde tren istasyonunda tahliye edilmek için bekleyen sivillerin üzerine iki füze atıldığını, onlarca kişinin öldüğünü ve yaralandığını duyurdu.

Donetsk bölge valisi, ilerleyen saatlerde ilk belirlemelere göre ölenlerin sayısının 39’a çıktığını, yaralanan 87 kişinin çoğunun ağır yaralı olduğunu duyurdu. Ukrayna’nın devlet demiryolları şirketinin başkanı Oleksandr Kamyshin ise ölenlerden ikisinin çocuk olduğunu açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı ise Kramatorsk’taki saldırıdan Rusya’nın sorumlu olduğu yönündeki haberleri “provokasyon” olarak nitelendirdi.

Kramatorsk Valisi Pavlo Kyrylenko, saldırı sırasında binlerce sivilin tren istasyonunda olduğunu, bu kişilerin Ukrayna’nın daha güvenli bölgelerine tahliye edilmek üzere trenlere binmek için beklediğini yazdı.

Şehir Konseyi, “Ruslar kasıtlı olarak sivillerin tahliyesini engellemeye çalışıyor” dedi. Ancak yerel yönetim, tahliyelerin devam edeceğine söz verdi. Ukrayna demiryolu servisi de saldırının ardından ülkenin doğusundan tahliyelerin yakınlardaki Sloviansk‘tan devam edeceğini söyledi.

Rusya bir süredir kuzey bölgelerinden çekilerek doğu ve güneye yöneliyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, ayrılıkçı Luhansk ve Donetsk bölgelerinden oluşan Donbas’taki çatışmaların 2. Dünya Savaşı’nı andıracağını ve Rusya’nın yaptığı hazırlıklara bakıldığında bunun “yerel bir operasyonla sınırlı kalmayacağını” söyledi.

Zelenski, dün yaptığı bir konuşmada, haftalardır bombalanan güneydoğudaki kenti Mariupol‘deki yıkımın ölçeğinin daha da büyük olacağı konusunda uyardı:

“Orada hemen hemen her sokakta, dünyanın Rus birliklerinin geri çekilmesinden sonra Buça‘da ve Kiev bölgesindeki diğer kasabalarda gördüğü şeyin aynısı var.”

Zelenski ayrıca, Mariupol’daki Rus kuvvetlerinin, sivilleri Ukrayna kuvvetleri öldürmüş gibi göstermek için hazırlanmaya çalışabileceğini de söyledi.

Fotoğraf: Zohra Bensemra / Reuters

Ukrayna liderinin Buça’ya göre “çok daha vahim bir durumda olduğunu” söylediği Kiev banliyölerinden Borodyanka‘da da yüzlerce kişinin saldırılarda hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Şimdiye kadar bir enkazın altından 26 cansız beden çıkarıldı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Slovakya Başbakanı, Kiev’i ziyaret edeceklerini söyledi. Rus güçlerinin çekilmesinin ardından Kiev’de hayat görece normale dönüyor.

Rusya’nın BM İnsan Hakları Konseyi üyeliği askıya alındı

Öte yandan Rusya, Buça ve Kiev’in diğer banliyölerinde artan vahşet kanıtlarına yanıt olarak Batılı ülkeler tarafından uygulanan yeni yaptırımlarla karşı karşıya.

Avrupa Birliği bugün, kömür ithalatı yasağının yanı sıra yüksek profilli Ruslara ve Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in iki kızına yönelik yaptırımları içeren beşinci yaptırım paketini resmen onayladı.

Avrupa Komisyonu, AB ülkelerinin şimdiye kadar yaklaşık 30 milyar Euro değerindeki Rus ve Belarus varlıklarını dondurduğunu söyledi. Ayrıca değeri 196 milyar Euro’yu aşan işlemleri de engelledikleri belirtildi.

Fotoğraf: Andrew Kelly / Reuters

Buça’daki katliam görüntülerinin ardından New York’ta yapılan oylamada Birlemiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Rusya’nın İnsan Hakları Konseyi üyeliğini askıya alma kararı verdi. Üyeliğin askıya alınması lehinde oy kullanan 93 ülkeden biri Türkiye oldu. Rusya, Kuzey Kore ve Suriye ise oylamayı kınadı.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov dün verdiği bir röportajda Rusya’nın önemli asker kayıplar yaşadığını ve bunun ülkesi için bir trajedi olduğunu söyledi.

Microsoft, Rus ordusunun istihbarat koluna bağlı bir grubun faaliyetlerini engellemek için ABD‘deki bir mahkeme emri aldığını söyledi. Microsoft, siber casusluk grubunun medya kuruluşları da dahil olmak üzere Ukrayna kurumlarını, ABD ve Avrupa’daki düşünce kuruluşlarını hedef aldığını ifade etti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.