KentManşet

İzmir’deki Şirinyer projesi yargıya taşınacak: ‘Adeta yangından mal kaçırıyorlar’

0
şirinyer

Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Buca Şirinyer bölgesindeki geniş bir kamusal alanı özel sektöre devrettiğini ortaya çıkardı. Odalar tarafından yapılan açıklamaya göre bu devir işlemi, Mart 2024’te belediye meclisi tarafından onaylandı ve bu kararın, mevcut yargı kararlarına, imar mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğu belirtildi.

Söz konusu alanda yapılan plan değişikliği, 2012 yılında “Büyük Alan Kullanımı Gerektiren Kamu Kuruluş Alanı” olarak belirlenen yerin, 2018 yılındaki planla “Kentsel Gelişme Alanı”na çevrilmesiyle başlamıştı. Bu değişiklik sonrasında, Şehir Plancıları Odası tarafından yapılan yargı başvurusu neticesinde, İzmir 2. İdare Mahkemesi planı iptal etti.

Ancak Mart 2024’te, mahkeme kararına rağmen, bölgeye daha fazla konut alanı tahsis eden yeni plan değişiklikleri belediye meclisi tarafından kabul edildi. Bu yeni planlar, daha önce mahkeme tarafından iptal edilen planlara göre daha geniş bir alanı konut kullanımına açıyor.

şirinyer

‘Şirinyer’deki plan değişiklikleri hukuka aykırı’

Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası, bu yeni plan değişikliklerinin, daha önceki yargı kararlarını göz ardı ettiğini ve hukuka aykırı olduğunu ifade ederek, yeni dönemde görev alacak belediye meclis üyelerine bu kararları gözden geçirme çağrısında bulundu.

Ayrıca, İzmir’in Buca ilçesinde yer alan ve Şahin Tepesi olarak bilinen bölgede benzer bir imar değişikliğine gidildiği ve bu planın da yargıya taşınacağı belirtildi. Belediyenin bu yeni planla, belirli bir alandaki belediye hizmet alanını azaltıp, ticaret ve konut alanını genişlettiği ifade edildi.

Odalar, bu tür hukuksuzluk içeren plan değişiklikleri nedeniyle mülk edinme konusunda vatandaşları uyardı. Açıklamada, bu alanlarda mülk edinmenin mağduriyetlere yol açabileceği konusunda kaygılar ifade edildi.

İzmir’de seçim vaadine tepki: Körfez Geçiş Projesi yok etmenin reçetesidir
Madra Dağı kuşatıldı: İzmir’de de siyanürlü arama yapılacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Cezaevi arazisi için planları askıya çıkardı: Yeşil alan olacak

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin yayınladığı mesajda şu ifadeler yer aldı:

“Gelinen noktada, Mart 2024 meclis oturumunda, söz konusu alana ilişkin onaylanan 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ile mahkeme tarafından iptal edilen 2018 yılı onay tarihli plan değişikliğinde yer alan konut alanından daha fazla alan konut kullanımına ayrılmıştır. Büyükşehir Belediye Meclisi; 11 Mart tarihli oturumunda gündemine aldığı ve aynı gün İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale ettiği mahkeme kararına aykırı planları, 15 Mart günü 1 hafta içerisinde oybirliği ile uygun bularak karara bağlamıştır.

Meclis üyeleri aldıkları bu karar ile mahkeme kararını yok sayarak, adeta yangından mal kaçırmışlardır.  Çok açık çağrı yapıyoruz! 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimler sonrası yeni seçilecek meclis üyelerini ilk meclis oturumunda söz konusu hukuksuz kararı iptal ederek alanın yeniden kamu eline geçmesi için sorumlu davranmaya davet ediyoruz. Sorumlu davranılmadığı takdirde her türlü hukuki girişimde bulunacağımızın bilinmesini istiyoruz.”

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.