ManşetDünya

Ukrayna’da savaş başladığından beri 117 çocuk öldürüldü, 62 sağlık birimi bombalandı

0
Fotoğraf: Carlos Barria / Reuters

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından 27 gün geçti. Birleşmiş Milletler (BM) BM, Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna’da en az 925 sivilin hayatını kaybettiğini, 1496 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 3 milyon 489 bin 644 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

BM genel sekreteri António Guterres, Ukrayna’daki savaşın kazanılamaz olduğunu ve Ukraynalıların “cehenneme katlandıklarını” söyledi. “Bu kazanılabilecek bir savaş değil, barış masasına dönüş kaçınılmaz” diyen Guterres, küresel bir açlık krizine dönüşme ihtimali olan hızla yükselen gıda, enerji ve gübre fiyatlarının yankılarının dünya çapında hissedildiğini de belirtti.

10 milyon Ukraynalının yerinden edildiğini belirten Guterres, Rusya’nın savaşı durdurması yönündeki çağrısını yineledi ve masada ciddi şekilde müzakere etmeye yetecek kadar şey olduğunu söyledi.

Ukrayna Başsavcılığı, Rus işgalinin başladığı 24 Şubat’tan beri en az 117 çocuğun öldüğünü, 155 çocuğun da yaralandığını açıkladı. Hala bazı kentlerdeki bilgilere erişimin zor olduğu, bu yüzden rakamların daha yüksek olabileceği belirtilen açıklamaya göre, 58 çocuk başkent Kiev‘de, 40 çocuk ise Harkov kentinde Rus saldırılarında öldü.

Rus güçleriyle çatışmaların yakınlaştığı Ukrayna’nın başkenti Kiev’in yakınlarındaki Borispil kentinin sakinlerine bölgeyi derhal boşaltmaları çağrısı yapıldı.

Belediye Başkanı Volodimir Borisenko yayımladığı video mesajda, “Sivillerin çağrı merkezimize ulaşmaları ve fırsat bulur bulmaz kenti terk etmeleri çağrısında bulunuyorum” dedi.

Ukrayna Devlet Acil Durum Hizmetleri, Rus ordusunun iki gün önce başkent Kiev’deki alışveriş merkezine düzenlediği saldırıda 4 kişinin hayatını kaybettiğini, bir kişinin de yaralandığını bildirmişti.

Kiev çevresinde çatışmalar devam ederken, Ukraynalı askeri yetkililer, güçlerinin şehre batı yaklaşımlarında önemli bir kavşak olan Makariv’de galip geldiğini, ülkenin güneyinde ise Herson bölgesini geri almaya çalıştıklarını söyledi.

Çernigiv ve Herson’da da insani durum kötüleşiyor

Ukrayna’nın insan hakları ombudsmanı Lyudmila Denisova‘ya göre, Ukrayna’nın kuzeyindeki Çernigiv şehri giderek daha vahim bir insani duruma geliyor. Hasarlı altyapı ile şehir su kaynağını sürdürmekte zorlanıyor. Denisova, elektrik arızaları nedeniyle ışıklarının söndüğünü ve gaz arzının düzensiz olduğunu söyledi ve “Sürekli bombardıman nedeniyle bunu düzeltmek imkansız” dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Rus ordusunun abluka altına aldığı Herson şehrinin insani felaketle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulunan ve Rus askeri güçlerinin Herson’u kuşattığına dikkati çeken Nikolenko, şu ifadeleri kullandı:

‘300 bin Herson sakini, Rus ordusunun ablukası nedeniyle insani felaketle karşı karşıya. Herson’daki gıda ve ilaç stokları neredeyse tükenmek üzere. Ancak Rusya, sivillerin tahliyesi için insani yardım koridorlarını açmayı reddediyor.’

 

DSÖ: 30 bin mülteci ağır psikolojik sorunlar yaşıyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Rusya işgali başladığından bu yana Ukrayna’da sağlık birimlerine 62 ayrı saldırı yapıldığını doğruladığını, saldırılarda 15 kişinin öldürüldüğünü ve en az 37 yaralı olduğu bildirdi.

Ayrıca Polonya‘daki DSÖ yetkilileri yaptıkları hızlı bir değerlendirmeye göre, oraya gelen yaklaşık yarım milyon mültecide, özellikle travma nedeniyle ruh sağlığı sorunları görüldüğünü söyledi. DSÖ, bu kişilerden 30 bininin durumunun ağır olduğunu belirtti.

Öte yandan, sınırlardaki sağlık çalışanları, bölgeye ulaşan anne ve çocukların yorgunluk ve susuzluk çektiğini; birçok yaşlının diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıklarına rağmen günlerce ilaçsız seyahat etmek zorunda kaldığını aktarıyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle Ukrayna dışında yaşayan ve taşıyıcı annelik yöntemine başvuran çok sayıda ebeveyn savaş yüzünden bebeklerini alamıyor. Bebekler ise zorlu savaş koşullarında dünyaya geliyor.

 

Rusya bombardımanı altındaki Mariupol‘deki son duruma dair bilgi veren Ukrayna Devlet Başkanı Volodymir Zelenski, tahliyelerin ardından kuşatma altındaki şehirde halen 100 bine yakın kişinin bulunduğunu söyleyerek “Bu insanlar insanlık dışı koşullarda, tamamen kuşatma altındalar. Yiyecek, su, ilaç yok. Sürekli bombardıman altındalar” dedi.

Savaştan önce şehirde 400.000’den fazla insan yaşıyordu.

Ukrayna’nın işgalinde bir ay dolmak üzere: Liman kenti Mariupol enkaza döndü

Zelenski, insani koridorlardan sivillerin tahliyesinin de Rusya tarafından engellendiğini; Salı günü bu koridorlardan birinden geçen bir otobüs şoförünün  Rusya tarafından rehin alındığını belirterek “Tüm zorluklara rağmen salı günü Mariupol’den 7 bin 26 kişi kurtarıldı. Ukrayna, son iki haftada da 100 bin tonun üzerinde insani yardım malzemesi aldı.”

Rus güçleri, Rusya sınırına 50 kilometre uzaklıktaki stratejik liman kentini üç haftadan uzun süredir bombalıyor.

Nazilerin toplama kampından kurtulan kişi, Rus bombardımanında öldürüldü

Ukrayna Acil Durumlar Hizmetleri (SES) Rus bombardımanı sonucu Harkov kentinde büyük çoğunluğu sivil yerleşim olan neredeyse 1000 binanın yıkıldığını duyurdu.

Buchenwald Toplama Kampı Vakfı, İkinci Dünya Savaşı’nda birden fazla toplama kampında tutulmasına rağmen hayatta kalan 96 yaşındaki Boris Romantşenko’nun, Rusya’nın Harkov bombardımanında hayatını kaybettiğini duyurdu.

Romantşenko‘nun evinin bombalanması sonucu hayatını kaybettiği bildirildi.

Ukrayna’da hapishaneler de hasar gördü

Ukrayna Adalet Bakanlığı‘na göre, Ukrayna’nın işgalinin başlamasından bu yana en az beş hapishane Rus birlikleri tarafından saldırıya uğradı. Bakanlık, Çernigiv ve Harkov bölgelerindeki hapishane tesislerinin hasar gördüğünü söylediği fotoğrafları Facebook’ta paylaştı.

Ukrayna hükümeti, içme suyu, ısınma ve elektrik temininin zor olması, telefon hatları ve internet bağlantılarının kesilmesi nedeniyle çatışmalara en yakın hapishanelerin krizde olduğunu söyledi.

Yerel yetkililer, Ukrayna’da aktif çatışma bölgelerinde 33 hapishane bulunduğunu, savaşa en yakın cezaevlerine içme suyu, ısı ve elektrik ulaştırmanın zor olduğunu söyledi.

Yetkililer, ülke genelindeki tesislere yiyecek ve ilaç ulaştırmada sorun yaşadıklarını ve bazı bölgelerde ısınma için malzeme temin etmenin zor olduğunu söylüyorlar.

Adalet Bakanlığı‘na göre, ülkede aktif çatışma bölgelerinde bulunan 33 cezaevi var. Hapishanelerde tam olarak kaç kişinin tutulduğu belli değil.

Pazar günü teslimatların görüntülerini paylaşan Ukrayna Cezaevi Teşkilatı‘na göre, Polonya cezaevi servisinden insani yardım malzemeleri g bağışları geldi.

Rusya’nın işgali başlamadan kısa bir süre önce, Ukrayna İnsan Hakları Gözlemcileri Derneği‘nden Vadym Pyvovarov, mahkumların insan haklarını koruyan bir tahliye planına duyulan ihtiyaç hakkındaki endişelerini yazmıştı.

Pyvovarov, konuyu yerel cezaevi yetkililerine ilettiklerini, ancak erken önlemler aınmadığını, yeterli korumanın bulunmadığını söyledi.

Pyvovarov, şöyle dedi:

“Personelin çoğu, acil durum tahliyesi gerektiğinde ne yapacağını bilmiyor. Mahkumlar için ulaşım sağlanması; devlet çalışanlarının ve ailelerinin ve sivil nüfusun tahliyesinde olduğu gibi yerel yetkililerin sorumluluğundadır. Diğer herhangi bir vatandaş gibi barış zamanlarında olduğu gibi askeri acil durumlarda da devletin korumasına hakları var.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.