ManşetDünya

Ukrayna’nın işgalinde bir ay dolmak üzere: Liman kenti Mariupol enkaza döndü

0

Ukrayna-Rusya savaşı 27. gününde devam ediyor. Ukrayna’nın kuzeyinde yer alan Mariupol kenti ise, gösterilen güçlü direniş nedeniyle savaşta en ağır bombalanan ve hasar gören şehir haline geldi.

Kentte temiz su ve yiyeceğe, elektriğe, ısıtmaya ve tıbbi malzemelere erişim de kesilmiş durumda.  Bir sığınak ile bir doğum hastanesi de dahil olmak üzere sivil altyapının saldırılarla karşı karşıya kalması nedeniyle de insani bir felaket yaşanıyor. Yerel yetkililer geçen hafta yaklaşık 2.400 sivilin bombalamalarda hayatını kaybettiğinin doğrulandığını, ancak gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğini söyledi. Savaştan önce 400.000’den fazla kişiye ev sahipliği yapan Mariupol’dan on binlerce insan kaçtı.

Mariupol Belediye Meclisi de binlerce kent sakininin kendi istekleri dışında Rusya’ya götürüldüğünü ve burada ülkenin uzak şehirlerine “yönlendirildiklerini” söyledi. Ukrayna hükümeti ise Rusya’nın, limanı savunan askerlerin pazartesi günü şafakta teslim olma talebini reddetti.

Kenti ele geçirebilmek için Rus kuvvetleri toplar, roketler ve füzelerle arka arkaya vurmaya devam ediyor. Şehrin yüzde 90’ından fazlası ya harap oldu ya da yok oldu.

Lojistik olarak önemli

Kent, Moskova’nın Ukrayna’daki askeri harekatının anahtarı olma özelliği taşıyor. Mariupol ele geçirilirse, Rusya Ukrayna’nın Karadeniz kıyı şeridinin yüzde 80’inden fazlasının tam kontrolüne sahip olacak. Böylece Ukrayna’nın deniz ticaretini keserek, onu dünyadan daha da izole edebilecek.

Karadeniz’in bir parçası olan Azak Denizi‘nde, derin rıhtımları ile stratejik olarak önemli bir liman olan Mariupol, ayrıca önemli bir demir -çelik tesisine ev sahipliği yapıyor. Normal dönemlerde buradan Ukrayna’nın Orta Doğu ve ötesindeki müşterilere giden çelik, kömür ve mısır için önemli bir ihracat merkezini oluşturuyordu.

Türkiye de kentte kalan vatandaşlarını çıkarmaya çalışıyor, ancak ağır bombardıman altındaki şehre ulaşım kolay değil.

Devlet Başkanı Volodomir Zelenski liderliğindeki Ukrayna hükümeti Mariupol’ü son askerine kadar savunma sözü verse de Rus birlikleri yavaş yavaş merkeze doğru ilerliyor ve herhangi bir uygulanabilir barış anlaşmasının yokluğunda, Rusya’nın bombardımanı yoğunlaştırması bekleniyor.

3.5 milyon kişi komşu ülkelere kaçtı

Birleşmiş Milletler, geçen ay Rusya’nın işgalinin başlamasından bu yana 3,5 milyondan fazla mültecinin Ukrayna’dan kaçtığını açıkladı ve bu sayı her gün artmaya devam ediyor.

Bu mültecilerin 2,1 milyondan fazlası Polonya’ya ve 500 binden fazlası da Romanya‘ya geçti.  Pazartesi günü AB , Ukrayna’dan kaçan mültecilerin yaklaşık yarısının kaçırılma ve insan ticaretine karşı savunmasız kalan çocuklar olduğunu söyledi.

Yerel araştırma enstitüsü Rating Group tarafından yapılan bir ankete göre, Ukraynalıların %90′ından fazlası ülkelerinin Rusya ile savaşı kazanacağına inanıyor. 1000 kişinin katıldığı ankette ayrıca %74′ünün Rus lider Vladimir Putin ile doğrudan görüşmeyi desteklediği ortaya çıktı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.