DünyaManşet

Ukrayna lideri Zelenski Avrupa Parlamentosu’na seslendi: Rusya çocukları hedef alıyor, yanımızda yer alın!

0

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya’nın ülkesini işgalinin beşinci gününde Avrupa Birliği’nin yasama organı Avrupa Parlamentosu‘nun (AP) parlamenterlerine seslenerek, Rusya çocukları hedef alıyor” dedi ve AB’nin Kiev’in yanında olduğunun “kanıtlamasını” istedi.

AP’nin Ukrayna özel oturumuna video bağlantı ile katıldı. Parlamenterler, Zelenski’nin ismi anons edildiğinde ayakta alkışladı.

Konuşmasını kağıttan okumadığını belirten Zelenski, “İyi günler veya iyi akşamlar diyemem. Çünkü bazı insanlar için artık hiçbir gün iyi bir gün değil. Bugün, bazı insanların son günü olacak” dedi.

Ukraynalı lider şunları söyledi:

“Eşit muamele görmek için en iyi, en güçlü insanlarımız hayatlarını veriyor” dedi ve ekledi; “Kimse ülkemize ve özgürlüğümüze müdahale edemeyecek. Kimse bizi kıramayacak. Biz güçlüyüz; biz Ukraynalıyız.

Biz çocuklarımızın hayatta kaldığını görmek istiyoruz. Bence bu adil bir istek. Hayatta kalmak; Avrupa’nın eşit üyeleri olmak için savaşıyoruz.”

“Daha öncesinde biz şenlikler için meydanlara çıkardık” diyen Zelenski, bu sabah Harkov’daki Özgürlük Meydanı’na atılan füzeyi hatırlattı:

“Harkov’da çok sayıda Rus var, 20’den fazla üniversite ve öğrenci var. Buradaki gençlerin güzel kutlamalar yaptığı bir Özgürlük Meydanı var. Avrupa’nın en güzel meydanlarından biri. İşte özgürlüğün bedeli bizim için. Ancak savaşmaya devam ediyoruz. Kimse özgürlüğümüze göz dikemeyecek. Tüm alanlarda mücadeleye devam edeceğiz. Artık tüm meydanlarımızın adı Özgürlük Meydanı olacak.”

AB’ye çağrı: Yanımızda yer alın

Rusya’nın saldırılarında aralarında çocukların da bulunduğu sivillerin de öldüğünü ve bu konuyla ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin soruşturma başlatacağını söyleyen Ukrayna devlet başkanı, çocuk ölümlerine şu sözlerle isyan etti: “Dün 16 çocuk öldürüldü. Putin bunun askeri operasyon olduğunu, altyapının vurulduğunu söylüyor. Peki çocuklarımız nasıl bir operasyonun parçası oldu?”

Avrupa Birliği’neSiz olmazsanız yalnız kalırız diye seslenen Zelenski, Ukrayna’nın AB’ye üyelik talebini yineleyerek, “Sizinle aynı olduğumuzu kanıtladık. O yüzden siz de bizimle olduğunuzu kanıtlayın, Avrupalı olduğunuzu kanıtlayın. Bunu yaparsanız aydınlık, karanlığı yenecek” dedi. Ukrayna, aday üyelik başvurusunu dün imzalamıştı.

Konuşmanın sonunda parlamenterler Zelenski’yi uzun süre alkışladı.

Başkan Michel: AB Konseyi başvuruyu ciddiye almalı

Daha sonra konuşan AB Konseyi Başkanı Charles MichelKonsey’in Ukrayna’nın başvurusuna ciddi biçimde bakması gerekecek” ifadelerini kullandı.

Michel, Kiev’in başvurusunun ‘meşru’ olduğunu söylese de AB ülkeleri arasında Ukrayna’nın üyeliği konusunda fikir birliği olmadığına dikkat çekerek başvurunun büyük oranda “sembolik” olduğunu belirtti: “Bunun zor olacağını biliyoruz. Avrupa’da birçok farklı görüş var”.

AP Genel Kurul salonundaki birçok parlamenter, yaka rozetleri, tişörtler ve posterlerle Ukrayna’ya destek verdi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.