DünyaManşet

Ukrayna işgalinin üçüncü günü: Üçü çocuk 198 kişi öldü

0
KYIV, UKRAINE - FEBRUARY 12: People participate in a Unity March to show solidarity and patriotic spirit over the escalating tensions with Russia on February 12, 2022 in Kiev, Ukraine. U.S President Joe Biden is scheduled to hold a phone call with Russian President Vladimir Putin in an attempt to bring down tensions over the possibility of an imminent Russian invasion of Ukraine. (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgali üçüncü gününde. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kararıyla başlayan savaşta Rusya, kuzeyde Kiev, kuzeydoğuda Kharkiv ve güneyde Kherson olmak üzere üç şehre saldırı hatları kurdu ve Ukrayna birlikleri üçünü de tutmak için savaşıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, sosyal medyadan başkent Kiev’de bulunduğunu gösteren bir paylaşım yaparak ülkeyi terk ettiği iddialarını yalanladı. Zelenskiy videoda ülkesinin askerlerinin “düşman saldırılarına dayandığını ve başarıyla püskürttüğünü” söyledi.

Rus halkını savaşa karşı çıkmaya çağıran Zelenskiy, “Ben buradayım. Devletimize sahip çıkacağız. Çünkü silahımız hakikattir ve hakikatimiz bu topraklar, ülke ve çocukların bizim olmasıdır. Tüm bunları koruyacağız” ifadelerini kullandı. 

Zelenskiy, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile de bir görüşme yaptığını Twitter hesabından duyuarak “Devam eden müzakereleri tek seferde sonlandırmak ve Ukrayna’nın Avrupa Birliği üyeliği hakkında karar vermek için bu kritik bir an”dedi.

Ukrayna halkı savaşı yaşıyor

Ukrayna genelinde insanlar hava saldırılarından korunmak için sığınaklarında toplandı, banka, market ve petrol istasonlarında kuyruklar oluştu.

Emilio Morenatti / Associated Press

Ukrayna Sağlık Bakanı Viktor Lyaşko, Rus işgali başladığından bu yana üçü çocuk 198 Ukraynalının öldüğünü, 1.115 kişinin yaralandığını ve bunların 33’ünün çocuk olduğunu duyurdu.

Kiev’in güneybatısında bir apartmana roket isabet etti. Binanın en az beş katı hasar alırken acil servislere göre en az altı kişi yaralandı ve onlarca kişi tahliye edildi.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitşko, gece boyunca devam eden çatışmalarda kent genelinde 35 kişinin yaralandığını açıkladı.

Fotoğraf: Reuters

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayil Podolyak, yaptığı açıklamada, 3 bin 500’den fazla Rus askerin öldürüldüğünü ve 200’ünün esir alındığını açıkladı. Podolyak, Kherson, Mikolayev, Odesa ve Mariopol kentlerinde çatışmaların sürdüğünü kaydeden Podolyak ,“Kiev ve Kiev bölgesindeki durum kontrol altında” dedi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Ruslara ait 14 savaş uçağı, sekiz helikopter, 102 tank ve 536 zırhlı aracın vurulduğunu; Rusya’nın ise Ukrayna sınırındaki bölgelere ilave askeri birlikler yerleştirmeye başladığını belirtti.

Ukrayna’nın batısındaki Lviv’in belediye başkanı , kente yönelik Rus saldırısını püskürttüklerini açıkladı. Lviv, Polonya sınırı yakınındaki büyük kentlerden biri.

Rusya Savunma Bakanlığı ise 150 bin nüfuslu Melitopol kentini ele geçirdiğini açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, liderlerin savaşı konuşmak için buluştuğu NATO Zirvesi bitiminde açıklamalarda bulundu. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında NATO kuvvetlerinin ilk kez Avrupa’nın doğusuna konuşlandırılacağını söyleyen Stoltenberg, “ABD, Kanada ve Avrupalı müttefikler ittifakın doğusuna binlerce asker gönderdi. Farklı yerlerde alarm durumunda 100’den fazla savaş uçağımız ve kuzeyden Akdeniz’e kadar üç uçak gemisi grubunu da içeren 120 gemimiz bulunuyor.” dedi.

Ukrayna ile yakın temasta oldularını aktaran Stoltenberg, “Durumu yakından takip ediyoruz. Belirsiz duruma rağmen gördüğümüz şey Ukrayna’nın cesurca savaştığı ve Rusya güçlerini hasara uğrattığıdır” sözlerini kullandı.

Zelenskiy ile telefonda görüştüğünü belirten Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, Yunanistan Sağlık Bakanlığının Ukrayna’ya tıbbi yardım gönderdiğini söyledi. Dün gece Atina‘daki Rusya Büyükelçiliği önünde toplanan binler, savaşa hayır demek için toplanmıştı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) da Ukrayna’ya beş tır insani ihtiyaç yardım malzemesi gönderecek.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.