Dünyaİfade Özgürlüğüİnsan HaklarıManşet

Ukrayna işgalini kınayan Rus hak savunucusuna 30 ay hapis cezası

0

Nobel Barış Ödülü sahibi Memorial İnsan Hakları Merkezi’nin  eş başkanı Oleg Orlov, Ukrayna savaşına yönelik eleştirileri nedeniyle  Moskova‘da 30 ay hapis cezasına çarptırıldı.

70 yaşındaki Oleg Orlov, 24 Şubat 2022’den bu yana süren Ukrayna işgalini kınayan makalesinde Rus ordusunu “defalarca itibarsızlaştırmaktan” suçlu bulundu.

Rusya Ukrayna’ya yönelik saldırısını “özel askeri harekât” olarak adlandırıyor. Ülkede savaşa yönelik her türlü eleştiriye sansür uygulanıyor ve “Rus ordusuna hakaret” olarak değerlendirilerek para ve hapis cezasına tabi suç sayılıyor.

Orlov: Dava siyasi, pişman değilim

EuroNews‘in aktardığına göre, Orlov, duruşmada davayı siyasi saikle açılmış olduğu gerekçesiyle reddetti ve kendisini cezalandıran Moskova mahkemesine “Hiçbir şeyden pişman değilim ve hiçbir şeyden pişmanlık duymuyorum” diyerek meydan okudu. Karar okunur okunmaz kelepçelenen insan hakları savunucusu mahkeme salonundan doğruca cezaevine götürüldü.

Orlov’un ex başkanı olduğu insan hakları kuruluşu Memorial ise cezayı “Rusya’daki insan hakları hareketinin sesini ve devlete yönelik her türlü eleştiriyi bastırmaya yönelik bir girişim” olarak niteledi.

Grup, Orlov’un eş başkanlığında belgelediği  Sovyetler Birliği dönemindeki  insan hakları ihlalleri dolayısıyla 2022’de Nobel Barış Ödülü’ne değer bulunmuştu.

Savcılık Orlov’a verilen 150 bin ruble (yaklaşık 40 bin TL) para cezasını az bularak dün (27 Şubat) verilen cezanın şiddetlendirilmesi talebiyle karara itiraz etti.

Mahkemenin kararı, aralarında ABD‘nin Moskova Büyükelçisi Lynne Tracy’nin de bulunduğu çok sayıda Batılı diplomat tarafından kınandı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.