DünyaManşet

Ukrayna – AB ortaklık için anlaştı, Rusya yanlılarına özerklik

0

ukrayna - abAB – Ukrayna Ortaklık Anlaşması, Avrupa ve Ukrayna Parlamentosu’nda bugün eş zamanlı olarak oylanarak kabul edildi. Avrupa Parlamentosunda yapılan oylama ve ardından yapılacak imza töreni TV’lere canlı olarak yayınlandı.

AB Ortaklık Anlaşması’nın geçen yıl sonunda imzalanması gerekiyordu. Ancak dönemin devlet başkanı Viktor Yanukoviç süreci durdurmuş ve Rusya ile yakınlaşmayı tercih etmişti.

Yanukoviç’in Moskova yanlısı politikası Batı yanlılarının tepkisine yol açmış, “Maidan gösterileri” adı verilen protesto hareketi Yanukoviç’in iktidardan uzaklaştırılmasıyla sonuçlanmıştı.

Bu arada Rusya’nın tepki gösterdiği “AB-Ukrayna Serbest Ticaret Anlaşması”nın uygulanması 2015 yılının sonuna ertelendi.

Ukrayna’da AB ortaklık anlaşmasına paralel olarak ülkenin doğu bölümünde Rusya ile birleşmeyi savunan grupların yol açtığı karışıklığı yatıştırmaya yönelik bir adım atıldı ve bölgeye özerklik tanınacağı açıklandı. Aynı zamanda olaylara karışan kişilere yöenlik af çıkartılacağı da gelen bilgiler arasında.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.