LGBTİ+Manşet

Uganda’da hayat LGBT bireyler için daha zor olacak

0

Uganda’da LGBT haklarına darbe vuracak yasa tasarısı bugün imzalanacak. Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni‘nin imzalamaya hazırlandığı yasa geçerse ülkede yaşayan LGBT bireyler uzun süreli hapis cezasına çarptırılabilir.

Demonstrators protest outside the Uganda

Eşcinsel birliktelik zaten Uganda’da yasak; LGBT bireyler devlet tarafından korunmuyor. Yeni yasa ise LGBT bireylerin 14 yıla kadar hapsini öngörüyor. Bir LGBT bireyi bildirmemek “yardım ve yataklık” suçu kapsamına giriyor. Yasa tasarısı eşcinsellikten bahsetmeyi bile suç kapsamına alıyor.

Tasarının orijinal halinde, bazı ‘eşcinsel davranışlar’ için ölüm cezası öngörülüyordu fakat uluslararası eleştiriden çekinen meclis bu maddeyi tasarıdan çıkardı.

Yine de hükümet yasayı uluslararası eleştirilere rağmen çıkardığının altını çiziyor. Hükümet sözücü Ofwono Opondo, Reuters’e verdiği demeçte, “Cumhurbaşkanı uluslararası medyanın gözü önünde bu yasayı imzalayacak, böylece Batı’nın baskısı karşısında Uganda’nın özgürlüğünü göstermiş olacak” dedi.

“Bugün işe gitmedim, ne olacağını bilmiyorum”

BBC’de konuşan Ugandalı LGBT aktivistleri, yasayla ilgili tedirgin olduklarını söylüyorlar.

“Bugün (pazartesi) işe bile gitmedim. Kendimi eve kapattım. Bundan sonra ne olacağını bilmiyorum.”

Tutu: ayrımcılığı meşru gösterecek hiçbir gerekçe olamaz

Güney Afrikalı başpiskopos Desmond Tutu, LGBT haklarına aykıtı  tasarıyı  kınadığını açıklayarak, “önyargı ve ayrımcılığı meşru gösterecek hiçbir bilimsel ve ahlaki gerekçe olmadığını” açıkladı. Museveni’nin kararının Nazi Almanya’sında ya da Apartheid döneminde yaşananlara yol açacağını söyledi.

_72350907_gay_africa464

Afrika’daki 55 ülkeden 36’sında LGBT birliktelikleri yasak. Bazılarında ölüm cezası bulunuyor.

(BBC/Guardian/Yeşil Gazete)

 

 

 

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.