Kültür-Sanat

“Ucube olan heykel değil, zihniyet”

0

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın Kars gezisinde kaldırılmasını istediği “İnsanlık Anıtı”na sahip çıkmak için Evrensel Kültür Dergisi’nin çağrısıyla Beyoğlu Odakule’de bir eylem gerçekleştirildi.

Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylemde, “Önce AKM sonra Emek sineması sıra heykelde”, “Sanat sahipsiz, sanatçı yalnız değildir”,”Heykel değil, heykeli yıkan ucubedir” pankartları açıldı, “Sanat düşmanı işbirlikçi AKP” sloganları atıldı.

TRT’nin yanı başında bir heykel çöplüğü

Katılımcılar Odakule’den Tepebaşı’ndaki TRT binasının yanındaki iki heykelin önüne yürüdü. Araştırmacı ve yazar Ferda Çağlayan, Türkiye’de pek çok heykelin kenarlara atıldığını ve bu duruma dikkat çekmek için basın açıklamasının bu iki heykel önünde yapılacağını söyledi.

“Heykel çöplükleri Türkiye’de ne yazık ki çok yaygın, burası onlardan biri. Önümüzdeki günlerde bu heykellerin sanatçısı Hollandalı heykeltıraş buraya gelecek ve tüm dünya Türkiye’de heykellere yapılan muameleyi görecek. Bu durum hükümetin heykele, sanata yaklaşımına çok somut bir örnek oluşturuyor.”

“Milliyetçi, muhafazakar, çağdışı kültür politikası”

Basın açıklamasını okuyan Evrensel Kültür dergisi yazı işleri müdürü Nuray Sancar başbakanın “ucube” olarak nitelendirmesinin Adalet ve Kalkınma Partsi (AKP) hükümetinin sanatçıya özgürlük ve sanata yaşam hakkı tanımaması olarak değerlendirdi.

“Başbakan sanattan ve sanatçıdan hoşlanmadığını bir kez daha göstermiş oldu. AKP iktidara geldiğinden beri milliyetçi, muhafazakâr, çağdışı bir kültür politikası izledi ve bir uygarlık beşiği olan Anadolu’nun kültürel çeşitliliklerini yansıtan eserlere barbarca saldırdı.”

Hiçbir başbakanın bir sanat eserine müdahale etme veya sanat eserinin ortadan kaldırılmasını isteme hakkına sahip olmadığını vurgulayan Sancar, “Başbakan sözlerini geri almalı, sanatçılardan ve halktan özür dilemeli be sanatı ve sanatçıyı rencide etmekten vazgeçmelidir dedi ve devam etti:

“AKP’nin kültür politikasına tepki gösteriyoruz. Bu hükümetin heykellerden, Allionai’den, Hasankeyf’ten, Munzur’dan, AKM’den, Emek Sineması’ndan, İnsanlık Anıtı’ndan elini çekmesini, bu topraklardaki binlerce yıllık kültürel birikimi yağmalamayı durdurmasını istiyoruz. Bu topraklarda kültür ve sanat sahipsiz, sanatçı yalnız değildir.”

Katılımcılar arasında dans sanatçısı Zeynep Tanbay, tiyatro sanatçısı Mehmet Esatoğlu, yazar ve eleştirmen Adnan Özyalçıner, Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel‘in de olduğu eylemde Türkiye Yazarlar Sendikası başkanı Enver Ercan ile senarist-yapımcı Önder Çakar eylemi desteklediklerini belirten konuşmalar yaptılar. (Elif Gençkal)

You may also like

Comments

Comments are closed.