EğitimManşetTürkiye

Üç tip yeni yeni üniversite modeli öneren plan Erdoğan’a sunuldu

0

Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu yeni üç tip üniversite modeline yer veren Yükseköğretim Reformu Politika Belgesi’ni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sundu.

Belgede üniversitelerin ‘tematik’, ‘sınırlı alanda uzmanlaşmış’ ve ‘çok yönlü üniversite’ şeklinde üç kategoriye ayrılması öngörülüyor.

Ayrıca, tüm devlet üniversitelerinde üniversite konseyleri oluşturulacak. Üst yönetim konsey ile rektörden oluşacak, konsey üniversiteye destek olan, hizmet eden, toplumla üniversite arasında köprü kurabilecek kişiler arasından atanacak.

Atamalarda paydaş görüşü

Hürriyet’ten Erdinç Çelikkan’ın haberine göre, rektör dahil tüm atamalarda üniversitelerin misyon ve hedeflerine uygun olarak yürütülmesi için paydaş görüşlerinin alınması, temel prensiplerden biri olacak.

Yükseköğretimde çeşitlenen öğrenci profiline uygun talepleri karşılayabilecek, sosyal ve ekonomik gelişime katkı sağlayabilecek, piyasaların çeşitlenen iş gücüne cevap verebilecek, istihdamı arttırabilecek, artan rekabete uyum sağlayabilecek bir üniversitenin hedef olacağı belirtiliyor.

Vakıf, devlet ve özel

Bu kapsamda üniversiteler ‘devlet’, ‘vakıf’ ve ‘özel’ misyonlarına göre konumlandırılacak ve ‘tematik’, ‘sınırlı alanda uzmanlaşmış’ ya da ‘çok yönlü üniversite’ olarak yeniden yapılandırılacak.

Meslek yüksekokullarının her bölgede kurulacak olan ‘Bölgesel Mesleki Eğitim Üniversiteleri’ne bağlanması öngörülüyor. Her bir ön lisans programının en az bir sektörel destekçisi olması benimsenecek.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.