ManşetTürkiye

”Tuzla’da yaşanan kimyasal atık olayı ilk değil” iddiası

0

İstanbul Tuzla’da pazartesi günü kaçak yollarla kanalizasyona boşaltıldıktan sonra onlarca kişinin hastaneye gitmesine neden olan kimyasal atıkla ilgili soruşturma sürüyor. Yoğun kokuya neden olan kimyasal maddenin atıldığı Orhanlı mevkiindeki manzara insan sağlığını tehdit eder boyutta. Tuzla’nın merkezinde koku hissedilmese de, zehirli maddenin boşaltıldığı bölgede hala nefes almak çok zor. Görgü tanıkları bölgede sık sık kaçak döküm yapıldığını öne sürüyor. Bölgedeki vatandaşlar ise kokunun ilk kez 2 gün önce yayılan bir koku olmadığını, 2-3 yıldır sık sık bölgede bu kokuyu hissettiklerini söylüyor.

Kimyasal atığın kaçak olarak boşaltıldığı alanın yaklaşık 100 metre ilerisinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait katı atık tesisi var. Olayla ilgili soruşturma sürüyor. Tuzla Emniyeti bölgedeki güvenlik kameralarını incelemeye aldı. Pazartesi günü bölgede çalışan vidanjörlerin şoförleri ifadelerine başvurulmak üzere emniyete çağrıldı. Vidanjörlerden alınan örnekler inceleniyor. Vidanjör sahipleri ise kaçak döküm yapmadıklarını iddia ediyor.

Çevre Bakanı’ndan Tuzla’daki kimyasal atık açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Sanayi Odası Meclis Toplantısı öncesinde gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevapladı.

“Tuzla’da kimyasal atıktan yayılan koku konusunda soruşturmada gelinen son durum nedir? Bakanlık olarak ne yapmayı planlıyorsunuz?” sorusu üzerine Özhaseki, şunları söyledi:

“Olay ilk duyulduğu andan itibaren bakanlık olarak harekete geçtik. Bu konu bizi çok yakından ilgilendiren ve birebir takip etmemiz gereken bir konu. Şu anda maddenin ne olduğuyla ilgili tespitler az çok netleşmiş vaziyette. Ancak bu hangi araçlarla taşındı, bunu hangi firma buraya gönderdi, bunların tespiti yapılmaya çalışılıyor. Herhangi bir can kaybının yaşanmaması, kalıcı bir rahatsızlık oluşturacak bir hastalığın meydana çıkmamış olması sevindirici tarafı, ancak bu tür bir kirliliğe sebebiyet verenlerin de en ağır şekilde cezalandırılması lazım. Türkiye’de ne yazık ki, üzülerek söylüyorum, az da olsa sayısı üretim yaptığı halde bu tür işlerde standartlara uymayan, ufak tefek masraflardan kaçmak için açgözlülük yaparak bu çirkinlikleri yaşatanlar da var. Aslında birçok sanayi tesislerinde, organize sanayilerde arıtma tesisleri çok güzel çalışıyor.”

Tehlikeli atık vasfı içinde bulunan yerlerde 7/24 izleme standartları bulunduğunu belirten Özhaseki, şunları söyledi:

“600’den fazla tehlikeli atık dışarıya verdiğine inandığımız kuruluşların bacalarından, filtre sistemlerinden, deşarjlarından vesairesinden devamlı takip halindeyiz ama arada da gözden kaçan, bunun gibi dışarıda vatandaşı rahatsız edecek, çevreyi kirletecek birtakım fiilleri işleyen de var. Bunların karşısında cezalarımız da ağır aslında. En hafif ceza 637 milyardan başlıyor, 3 misline kadar çıkıyor. Tabii bu cezai müeyyideler uygulanacak. Arkasından işletmenin kapatılmasına kadar giden bir başka ceza daha gelebilir. Olayı savcılıklarımız da soruşturuyor. Onlar da kendileri ve Türk ceza hukuku açısından açılabilecek davaları takip edeceklerdir ama bizi ilgilendiren tarafı işin çevreyi kirletme hususu, insanları rahatsız etme hususu ve oluşturduğu çevre kirliliği. Biz bu açıdan sıkı takipteyiz.”

“Soruşturmaya ilişkin gözaltı var mı?” sorusuna Özhaseki, “Şu anda oradaki maddenin ne olduğu tespit edildi, ismi konuldu. Elbette şimdi soruşturma biraz daraltılıp bunu kim kullanıyor, hangi araçlarla taşıdılar? Bu tespit edilecek, o tespit edildiği zaman bununla ilgili işlemler başlayacak” yanıtını verdi.

“Şu anda korkulacak bir şey yok”

Bakan Özhaseki, “Çevrenin kirliliği anlamında çalışma yapıldı mı?” sorusuna “Şu anda korkulacak bir şey yok. Arkadaşlar her şeyi denetim altına aldıklarını söylediler. Hatta bunun ulaşabileceği, dışarıya çıkacağı yerlerdeki tehlike ne olur diye onu da tespit edip, çalışmaları ona göre sürdürüyor arkadaşlarımız” karşılığını verdi.

Tuzla’daki kokunun sebebi kanalizasyona kaçak basılan kimyasal atık çıktı!

Tuzla’daki kimyasal atığa ilişkin soruşturma başlatıldı

 

(NTV)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.