DoğaManşet

Tüylü Çan Çiçeği açtı: Koparmanın cezası 73 bin TL

0

Dünyada sadece Aydın’ın Söke ve Kuşadası ilçelerinde bulunan endemik bir bitki türü olan “Tüylü Çan Çiçeği” (Campanula tomentosa) ilkbaharın gelişiyle birlikte iki ilçeyi renklendirdi. .

Koruma altında

Tohumları, dik alüviyal yamaçlar, kaya çatlakları ve taş duvar aralarında çimlenen Tüylü Çan çiçekleri kurumuyor, her zaman yeşil halde bulunuyor. Nisan ayı sonu ve Mayıs ayı ortalarına kadar, mavimsi-mor çiçekleri ve yeşil yaprakları ile açan çiçek, Kuşadası Milli Park içerisindeki Kanyon mevkii, Söke Milli Park içindeki Eskidoğanbey mevkii ile Priene Antik Kenti‘nde yoğun olarak varlığını sürdürüyor.

Son yıllarda çiçekleri koruma çalışmalarında tanıtım ve bilgilendirmeye verilen önemle farkındalık sağlanarak, sayıları ve yayılma alanlarının genişlemesi sağlandı. Germencik ilçesi Ortaklar Mahallesi’nden İzmir il sınırına kadar popülasyonu yayılış gösterdi.

Kırmızı Liste’ de “Hassas” kategorisinde yer alan Tüylü Çan Çiçeklerinin koparılması, sökülmesi ve tahrip edilmesi yasak. 2020 yılındaki idari para cezası ise 73 bin 747 TL. 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.