Tutunamayanlar – Oğuz Atay

1970 TRT Roman Ödülü’nü kazanan Tutunamayanlar Oğuz Atay’ın ilk romanıdır. Kullanılan dil ve anlatım şekli itibariyle, Türkçe edebiyatın en önemli ve yenilikçi eserlerinin başında gelir. Kitap belirli bir olayı anlatmaktan ziyade; izlenimler, çağrışımlar, taşlamalar, ayrıntılar ve ruhsal çözümlemelerden oluşur. Sayfalar süren noktalama işaretsiz ve paragrafsız bölümünün yanı sıra günlüklerden, diyaloglardan, 600 dizelik şiirlerden, oyunlardan, şarkılardan oluşan bölümleriyle okunması zor olan kitaplardandır. Bu yanıyla James Joyce’un Ullysess’iyle bir akrabalık kurmak mümkündür.

Edebiyatımıza Selim Işık ve Turgut Özben gibi iki unutulmaz roman kahramanı kazandırmasının yanı sıra adı da dillere pelesenk olmuştur.

TUTUNAMAYANyeni1.indd

Selim Işık’ın intihar ettiğini öğrenen mühendis Turgut Özben, ihmal ettiğini düşündüğü arkadaşının geçmişinin izini sürmeye ve Selim’in çevresindeki insanlar aracılığıyla onu tanımaya çalışır. Her insana farklı bir yönünü gösteren Selim’i, bu insanlar vasıtasıyla yavaş yavaş tanımaya başlar.

Selim Işık son günlerinde Tutunamayanlar üstüne bir ansiklopedi hazırlamaya girişmiş ve orada kendisi için de bir başlık açmıştır. Bu kitapta, toplum kurumları ve kurallarıyla uyumsuz kalan tutunamayan bir insanın intiharına giden süreci anlatılır.

11.Oğuz Atay,Tutunamayanlar,Yeşil Gazete

Oğuz Atay da1977 yılının sonlarında büyük projesi Türkiye’nin Ruhu’nu tamamlayamadan öldüğünde, bir Tutunamayan olduğu kabul edilebilir. Zira, “Ben buradayım sevgili okuyucum sen neredesin?” diyerek, büyük emek verdiği kitaplarının okurlarını aramıştır. Değeri ancak öldükten sonra anlaşılmıştır. Şimdi kitapları çok okunmakta ve üzerine tartışılmaktadır.

Not: Bu yazının videosunu aşağıdaki linkten Uzman Tv’den izleyebilirsiniz.

http://www.uzmantv.com/oguz-atayin-tutunamayanlar-kitabinin-konusu-nedir

 

Mehmet Fırat Pürselim

3mehmet fırat pürselim

Mehmet Fırat Pürselim
Mehmet Fırat Pürselim

1975 yılında Antalya’da doğdu. Üsküdar Anadolu Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Avukatlık yapmakta ama içine huzursuz bir cin kaçtığı için rahat batmakta, yazar olmaya heveslenmekte.
İlk kitabı Hayat Apartımanı, 2012 Naim Tirali Öykü Ödülü’ne layık görüldü. İlk romanı Emanetimdeki Hayatlar 2014 yılında çıkacak ama hep öykücü kalmaya niyetli. Çeşitli çok yazarlı kitap projelerinin yanı sıra Bağzı Şeylere Öyküler seçkisinde de bir öyküsüyle yer aldı. Çocuklar için Doğa Öyküleri serisi hazırlamakta, serinin ilk kitabı Flamingo Çocuk raflara çıktığından beri çocukların avuçlarına konan bir tüy olmaya çalışmakta.
Dergilerde, gazetelerde, kitap eklerinde öykü, eleştiri, deneme, kitap tanıtımı ve diğer türlerde yazıları yayınlandı. Uzman Tv’de kitap tanıtımı programları yaptı. Yeşil Gazete’de düzenli olmayan bir süreklilik içinde kitaplar ve edebiyata dair yazılar yazmakta.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

EN ÇOK OKUNANLAR