İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Tutuklu gazetecilerinden #HaberinVarMı

0

Mart ayı içerisinde 28 gazetecinin gözaltına alınıp, sekiz gazetecinin tutuklanması nedeniyle bir grup gazeteci ‘Haberin Var Mı’ inisiyatifi olarak bir araya geldi. Tutuklu gazetecileri unutturmamak ve halkın haber alma hakkını savunmak için bir kampanya hazırlayan inisiyatif, Twitter’da #HaberinVarMı etiketiyle bir video paylaştı.

91 gazetecinin cezaevinde olduğu hatırlatılan videoda şu ifadelere yer verildi:

“Çalıştıkları kurumlara veya politik tutumlarına bakmaksızın, cezaevindeki tüm gazeteciler için o demir kapıları hep birlikte kıracağız.

“Sadakatimiz sadece gerçeğe ve temeli gerçeği halka ulaştırmak olan mesleğimizedir. Kimseye biat etmeyeceğiz. Halkın gerçekleri öğrenme hakkı için gazetecilik yapmaya devam edeceğiz.

“Susmayacağız.”

Gazeteci Alptekin Dursunoğlu’na tahliye

Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği” suçlamasıyla 1 Mart’ta tutuklanan Yakın Doğu Haber Genel Yayın Yönetmeni Alptekin Dursunoğlu hakkında da 49. Asliye Ceza Mahkemesi tahliye kararı verdi.

Bugün görülen duruşmada “suçu ve suçluyu övdüğü” gerekçesiyle 50 gün hapis cezası alan Dursunoğlu’nun cezası 1000 TL adli para cezasına çevrildi.

Dursunoğlu 1 Mart’ta sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek açılan soruşturmada tutuklanmıştı. 4 Mart’ta hazırlanan iddianamede, sosyal medyada yabancı basından yaptığı çeviri paylaşımlarına yer verilerek şöyle denilmişti:

Şüphelinin paylaşımları incelendiğinde Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve Milletinin bekası için Suriye devleti içerisinde yuvalanmış terör unsurlarını temizleme kararlılığı gösteren ülkemizin yönetici kademelerine ve fiilen cephede Türkiye Cumhuriyeti Devletinin toprak bütünlüğünü ve Türk Milletinin haklarını savunmak üzere bulunan Türk Silahlı Kuvvetlerinin göstermekte olduğu savunma faaliyetlerini terörist faaliyet olarak gösterdiği,

Türk Silahlı Kuvvetlerine ait tankı isi avlama unsuru olarak nitelediği yine ülkemizin karar merciini ‘sığır sürüsü’ olarak aşağılayarak Halkın bir kesimini yönetici kadrolara ve askeri birliklere karşı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği kanaatine varılmış olup, Şüphelinin atılı Halkı Kin ve Düşmanlığa Alanen Tahrik Etme suçunu işlediği hususunda iddianame ihdas etmeye yeter delil elde edilmiştir.”

You may also like

Comments

Comments are closed.