DünyaManşet

Tutuklanan Rusyalı muhalif liderden sokak çağrısı: Benim için değil, kendiniz için

0
Fotoğraf. Shutterstock

Çayına katılan madde ile zehirlendikten sonra tedavi gördüğü Almanya‘dan Rusya‘ya dönüşünde havalimanında gözaltına alınan ve 30 gün hapis cezasına çarptırılan Rusyalı muhalif lider Aleksey Navalni, destekçilerine eylem çağrısında bulundu.

Karardan kısa süre sonra bir video yayınlayan Navalni, “Sessiz kalmayın. Direnin. Benim için değil, kendiniz için sokaklar dökülün” dedi.

Eylem hazırlığı başladı

Rusya federal cezaevleri hizmetleri kurumu FSIN, muhalif lideri 2014’te ertelenen cezasının şartlarını ihlal etmekten gözaltına aldıklarını duyurmuştu. Navalni, tutuklanmasının arkasında siyasi gerekçeler olduğunu ifade etti.

Navalni’nin bölgesel ağının başındaki Leonid Volkov, cumartesi günü Rusya genelinde protesto eylemleri düzenlenmesi için hazırlıkların başladığını söyledi.

Neler yaşandı?

Alexei Navalny, seçim öncesi yaptığı şehir turu sırasında Sibirya’dan Moskova’ya uçarken kendini kötü hissetmeye başlamış ve uçağı acil iniş yapmıştı.

Sözcüsü Kira Yarmish Twitter üzerinden Navalny’nin içtiği çay sebebiyle zehirlendiğini iddia etmiş ve muhalif liderin yoğun bakıma alındığını duyurmuştu.

Navalny, 22 Ağustos’ta Berlin’deki bir hastaneye transfer edildi. Burada muhalif liderin zehirlenmesine yol açan maddenin Rusya yapımı Noviçok sinir gazı olduğu ortaya çıktı. 23 Eylül’de ise taburcu edildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.