DünyaManşet

Rusya muhalif lideri hastaneye kaldırıldı: Çayına zehir katıldığından şüpheleniliyor

0
Fotoğraf: AA

Rusya’da muhalefet lideri Alexei Navalny, şüpheli bir zehirlenme vakasıyla hastanede yoğun bakıma kaldırıldı.

Basın sözcüsü Kira Yarmish, muhalif liderin Sibirya’dan Moskova’ya uçarken kendini kötü hissetmeye başladığını ve bu sebeple uçağın acil iniş yaptığını bildirdi.

Twitter üzerinden Navalny’nin zehirlendiğini iddia eden basın sözcüsü, muhalif liderin yoğun bakıma alındığını bildirdi.

‘Çayına zehir katıldı’

Muhalif siyasetçinin çayına zehir katıldığını iddia eden Yarmish “Alexei’nin çayına karıştırılan bir şeyle zehirlendiğini varsayıyoruz. Sabah içtiği tek şey buydu. Doktorlar da zehrin sıcak sıvıyla daha hızlı emildiğini söylüyor. Alexey artık bilinçsiz” ifadelerini kullandı.

Bir yıl önce de benzer bir zehirlenme olayının yaşandığını hatırlatan Yarmish “Bir yıl önce Alexei hapse atıldığında gene zehirlenmişti. Belli ki aynı şey yeniden oluyor” dedi.

Seçim öncesi şehirleri dolaşıyordu

Yıllardır Putin yönetimine karşı kampanya yürüten Navalny, gelecek ay 40 milyon seçmenin katıldığı yerel seçimlerde desteklediği adayları tanıtmak için Sibirya’nın çeşitli şehirlerini dolaşıyordu.

Destekçileriyle Çarşamba günü Tomsk’tan yayınlanan bir fotoğraf için poz vermiş ve “Bu sahtekarlar kendilerini görevden atmayacaklar” yazarak daha fazla gönüllüyü çağırmıştı. Yerel gazete Taiga bu gezinin yerel yönetimdeki siyasetçilerin yolsuzluklarını ortaya çıkarmak için yapıldığını da iddia etmişti.

Muhalefete yönelik saldırılar iktidarın parçası

Viladimir Putin’in Rusya’sında muhalefete yönelik saldırılar ve tehditler iktidarın bir parçası. Guardian’ın aktardığına göre 2015 yılında muhalefet lideri ve eski başbakan yardımcısı Boris Nemstov, Kremlin’in önünde dört kez vurularak öldürülmüştü. Saldırıyla ilgili Çeçenyalı beş kişi hapse atılmış ancak cinayetin emrini verenler yakalanmamıştı.

Muhalif aktivist Petr Verzilov, geçtiğimiz günlerde 2018 yılında Moskova’da zehirlendiğini iddia etmişti. Verzilov, iki yıl sonra yaptığı açıklamada “Moskova ve Berlin’deki yoğun bakımda birkaç ay geçirdim. İki yıl boyunca bana yönelik cinayet teşebbüsünü aydınlatmaya yönelik herhangi bir girişim olmadı” ifadelerini kullanmıştı.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.