ManşetTürkiye

TÜSİAD radikal değişiklikler önerdi

0

Türkiye Sanayi ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), gündemde olan yeni anayasaya yönelik fikir ve önerilerden oluşan Yeni Anayasa Yuvarlak Masa Toplantıları raporu çalışmasını açıkladı. Rapor, şimdiye kadar kamuoyuna sunulan anayasa taslakları arasında en radikali olarak dikkat çekiyor.

12 Eylül Referandumu’ndan sonra Prof. Turgut Tarhanlı ve Prof. Ergun Özbudun başta olmak üzere 22 akademisyenin 6 ay süresince yaptıkları toplantıların özeti olan çalışma, dün TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu toplantısında basına tanıtıldı.

Başkanlık sistemine karşı parlamenter sistemi, MGK’yı anayasal bir kurum olmaktan çıkartarak Genelkurmay’ın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmasını, nüfus kağıtlarından din hanesini kaldırmayı, anadilde eğitimi ve yönetimde özerkleşmeyi savunan çalışmanın en dikkat çekici noktası ise  Anayasa’nın değiştirilmesi dahi teklif edilemez maddeleri değiştirmeyi önermesi.

Bilindiği gibi Anayasa’nın özellikle 2. ve 3 maddeleri çok katı hükümler içeriyor ve bir çok değişim talebinin önünü tıkıyor. TÜSİAD anayasa çalışması ise anayasaların değiştirilemez maddeleri olamayacağı görüşünü temel alıyor.

TÜSİAD’ın yeni taslağında başlangıç metninde Atatürk’ün şahsiyetine ve tarihi rolüne saygı ve şükran içeren bir ifadeyle yetinilmeli, Atatürkçülüğe ideolojik ve hukuki anlamlar yükleyen referanslardan kaçınılmalıdır denilmektedir. Anayasanın başlangıç metninin esas metin olarak kabul edilmemesi de TÜSİAD anayasa çalışmasının getirdiği yenilikler arasında. Çalışma ideolojiler karşısında tarafsızlığı, milliyetçilik yerine çoğulcu bir anlayışı avunmakta, vatandaşlığın tanımlamasındaki Türklük kavramına yer verilmemesini önermektedir.

TÜSİAD’ın anayasa çalışmasının kamuoyuna sunulması tahmin edildiği gibi ateşli tartışmaların başlamasına yol açtı. Genel olarak AKP’nin taslağından daha ileri unsurlar içerdiği savunulan anayasa çalışmasına AKP mesafeli bir tutum takınırken, BDP’lilerin olumlu bulduğu gözlendi.

CHP ve MHP tarafı ise anayas taslağına çok sert ifadelerle karşı çıktılar. MHP grup başkan vekili Oktay Vural  ”Oturmuşlar orada ısmarlama anayasa yapıyorlar. Böyle bir şey olabilir mi? Bu anayasanın Erdoğan’ın hazırladığı anayasadan ne farkı var?” diyerek herkesi haddini bilmeye çağırdı. CHP’li Canan Arıtman da TÜSİAD çalışmasında savunulan görüşlerin kabul edilemez olduğunu öne sürdü.

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu toplantısında söz alan Cem Boyner’in konuşmasında

“ Türkiye’nin insanlarının mutluluğu, onuru, haysiyeti -bir kısmının değil tümünün birer birer- bu ülkenin bölünmesinden daha önemlidir” diyerek TÜSİAD’ın yeni anayasa konusunda takınacağı radikal tutumun ipuçlarını verdi.

( Yeşil Gazete )

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.