Doğa MücadelesiManşetYerel

‘Turnasuyu’nu rahat bırakın’

0

Haber: Gençağa Karafazlı

Ordu ilinde yer alan Turnasuyu Deresi üzerinde yapılmak istenen ve iki kez mahkeme kararıyla durdurulan hidroelektrik santrali (HES) projesi için yapılan üçüncü girişim de lisansın iptal edilmesiyle engellendi.c

Ancak Ordu Çevre Derneği yaptığı açıklamada tehlikenin henüz bitmediğini vurguladı ve ‘Turnasuyu’nu rahat bırakın’ çağrısında bulundu.

Yapılan açıklamada, Turnasuyu Deresi’nin yöre halkının ve Gülyalı ilçesinin bir bölümünün su kaynağı olması yanında arkeolojik araştırma istenen Asar Kayaları’nı olumsuz etkileyeceğine dikkat çekildi.

Üç kez engellendi

Konuyla ilgili Ordu Çevre Derneği adına Ertuğrul Gazi Gönül tarafından yapılan açıklamada, HES projesine karşı verilen hukuki mücadele hakkında şu bilgiler paylaşıldı:

11 Şubat 2021 tarihli ve 10021 kurul kararı ile Yama Üretim Elektrik Anonim Şirketi’ne Turnasuyu Enerji Grubu Projesi için verilen 7 Mart 2013 tarihli ve EÜ 4301-1/02559 numaralı üretim lisansı sona erdirilmiştir.

Turnasuyu Deresi’nde Yama Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin 2013 yılından bu tarihe kadar iki kez ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) almasına rağmen Ordu Çevre Derneği, Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş Tepe, Turnasuyu Mahallesi ve çevresindeki duyarlı iş insanları ve halkın dava açması sonucu HES yapılmasına engel olunmuştu.  Bir yıl öncesinde yeniden ÇED aldılar ve halkın yanında mücadeleye devam ettik.”

Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş Tepe

‘Her şey bitmiş değil’

27 Kasım 2020 tarihindeki İnceleme Denetleme Toplantısı’na katılan Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş Tepe’nin de HES’e karşı olduğunu belirttiği hatırlatılan açıklamada “HES proje lisansı iptal oldu ancak aynı şirket yeniden ÇED başvurusu yapabilir. Süreç yeniden başlayabilir” denildi.

Açıklamada “Bu girişimi engellemek için Avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu ÇED Genel Müdürlüğü’ne bundan sonra şirketin ÇED başvurusunun önüne geçmek için lisans iptal dilekçesi verecek. Lisans iptal önemli bir sonuçtur ama her şey bitmiş değildir” ifadeleri kullanıldı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.