Koronavirüs SalgınıManşetSağlıkTürkiye

Turkovac’a TİTCK’ den acil kullanım onayı

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli inaktif koronavirüs aşısı Turkovac‘ın acil kullanım onayı aldığını duyurdu.

Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın da online bağlantı ile katıldığı basın açıklamasında “Bugün itibarıyla Covid-19 aşısı üreten 9 ülkeden biri olduk” dedi. Bakan, aşının 10 gün içinde başta şehir hastaneleri olmak üzere kullanımına başlanacağını söyledi.

Bakan Koca, Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde yaptığı açıklamada  şunları söyledi:

“50 yıl sonra Türkiye hücreden başlayarak Türk bilim insanlarımız tarafından yüzde 100 yerli olarak geliştirilen bir aşıyı geliştirmiş olduk. Aynı zamanda 24 yıl aradan sonra, yerli aşımız üretilmiş oluyor. Böylece Covid-19 aşısı üreten  dokuz ülkeden biri olduk. Şu an dolum, etiketlenme ve ambalajlanma olan noktadayız, üretim başladı.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, “Gereken onayları alarak üretim ve kullanma aşamasına gelen Turkovac aşımız, milletimizi salgına karşı en etkili şekilde koruma gayretlerimizin sembolüdür. Turkovac’ın üretimiyle birlikte bu aşımızı tüm insanlıkla paylaşmaktan memnuniyet duyacağız” diye konuştu.

Acil kullanım onayı, Dünya Sağlık Örgütü veya Sağlık Bakanlığı tarafından bulaşıcı hastalıklar kapsamında kabul edilen, halk sağlığını ciddi olarak tehdit eden istisnai durumlarda sorumlu kurum tarafından verilen kullanım izni anlamına geliyor.

Türkiye’de aşılar için bu süreç, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından yürütülen incelemeler sonucunda tamamlanıyor.

Klinik çalışmalar kapsamında en son geçen ekim ayında Turkovac’ın hatırlatma dozu olarak uygulandığı çalışmaya 28 ildeki 41 hastanede başlanmış; kasım ayında ise acil kullanım onayı için başvurulmuştu. 

You may also like

Comments

Comments are closed.