Turkovac’a TİTCK’ den acil kullanım onayı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yerli koronavirüs aşısı Turkovac'ın, acil kullanım onayı aldığını açıkladı. Türkiye'de aşılar için onaylama Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından veriliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli inaktif koronavirüs aşısı Turkovac‘ın acil kullanım onayı aldığını duyurdu.

Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın da online bağlantı ile katıldığı basın açıklamasında “Bugün itibarıyla Covid-19 aşısı üreten 9 ülkeden biri olduk” dedi. Bakan, aşının 10 gün içinde başta şehir hastaneleri olmak üzere kullanımına başlanacağını söyledi.

Bakan Koca, Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde yaptığı açıklamada  şunları söyledi:

“50 yıl sonra Türkiye hücreden başlayarak Türk bilim insanlarımız tarafından yüzde 100 yerli olarak geliştirilen bir aşıyı geliştirmiş olduk. Aynı zamanda 24 yıl aradan sonra, yerli aşımız üretilmiş oluyor. Böylece Covid-19 aşısı üreten  dokuz ülkeden biri olduk. Şu an dolum, etiketlenme ve ambalajlanma olan noktadayız, üretim başladı.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, “Gereken onayları alarak üretim ve kullanma aşamasına gelen Turkovac aşımız, milletimizi salgına karşı en etkili şekilde koruma gayretlerimizin sembolüdür. Turkovac’ın üretimiyle birlikte bu aşımızı tüm insanlıkla paylaşmaktan memnuniyet duyacağız” diye konuştu.

Acil kullanım onayı, Dünya Sağlık Örgütü veya Sağlık Bakanlığı tarafından bulaşıcı hastalıklar kapsamında kabul edilen, halk sağlığını ciddi olarak tehdit eden istisnai durumlarda sorumlu kurum tarafından verilen kullanım izni anlamına geliyor.

Türkiye’de aşılar için bu süreç, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından yürütülen incelemeler sonucunda tamamlanıyor.

Klinik çalışmalar kapsamında en son geçen ekim ayında Turkovac’ın hatırlatma dozu olarak uygulandığı çalışmaya 28 ildeki 41 hastanede başlanmış; kasım ayında ise acil kullanım onayı için başvurulmuştu. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

Maraş için ortak talep: Yeni santrale değil, adil dönüşüme ihtiyaç var

Afşin Elbistan Termik Santrali’ne eklenmesi planlanan 2 üniteye karşı çıkan belediye başkanları ve sivil toplum temsilcileri kömürün tek tercih olmadığını vurguladı.

Kaş’ta Likya Yolu üzerinde, orman içine tesis ihalesine isyan: Akıl tutulması

Kaş'ta Likya Yolu güzergahı ve Phellos Antik kenti yakınına 'orman parkı' adı altında turistik tesis için ihale açıldı. Halk ayakta: Mangal yasak, tesis serbest.

Batı Karadeniz ‘vahşi madenciliğe’ direniyor: Zulüm varsa direniş de var

Zonguldak'ın Alaplı, Devrek, Akçakoca ilçelerinde onlarca köyü etkileyecek altın madeni ruhsatına karşı bölge halkı direnişini sürdürürken, dava açmaya da hazırlanıyor.

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR