ManşetTürkiyeUncategorized

Türkiye’ye ‘sondaj yaptırımı’ AB’nin masasında

0

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarına karşı kısıtlayıcı tedbirler AB Konseyi’ne iletildi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye’nin Doğu Akdeniz‘deki sondaj faaliyetlerine karşı kısıtlayıcı tedbir seçeneklerinin AB Konseyi’ne iletildiğini açıkladı. Günlük basın toplantısında konuşan AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, “AB Konseyinin haziranda yaptığı görevlendirme doğrultusunda AB Komisyonu ve Dış İlişkiler Servisi olarak Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sondaj faaliyetlerine karşı tedbirler içeren seçenekleri AB Konseyi’ne sunduk” dedi.

Euronews, Kocijancic’in Türkiye’ye yönelik olası bir kısıtlayıcı tedbir konusunda, “Bu noktadan sonra süreci AB Konseyi ilerletecektir” değerlendirmesinde bulunduğunu yazdı. AB, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarına ilişkin faaliyetlerinin “yasa dışı” olduğunu belirterek bazı tedbirler alacağını açıklamıştı.

Yaptırımlar hangi alanda?

Basına sızan taslak belgeye göre kısıtlayıcı tedbirler arasında Türkiye’ye sağlanan AB fonlarında kesinti yapılması, Avrupa Yatırım Bankasının Türkiye’deki kredi faaliyetlerinin gözden geçirilmesi, Türkiye-AB arasında devam eden havacılık anlaşması müzakerelerinin askıya alınması, ekonomi, enerji, ulaştırma ve tarım gibi alanlarda bakanlar seviyesinde toplantıların yapılmaması, hidrokarbon arama çalışmalarının devamında ise daha fazla yaptırım uygulanması gibi seçenekler olduğu belirtiliyor

Söz konusu belge üzerinde AB üyesi ülke temsilcileri müzakereleri sürdürüyor. Nihai metnin olası değişikliklerle beraber 15 Temmuz’da düzenlenecek AB Dışişleri Konseyi toplantısında onaylanması öngörülüyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.