Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Türkiye’nin ilk sert mercan resifleri koruma altına alındı

0
Fotoğraf: Doç. Dr. Barış Özalp

Türkiye‘nin ilk sert mercan resif koruma alanı ile artık çok az sayıda kalmış, Akdeniz‘in resif oluşturan tek kolonisel türü olarak bilinen, nesli tehlike altındaki mercan Cladocora Caespitosa Çanakkale Boğazı resifleri koruma altına alındı.

22 Ağustos 2021 tarihinde Resmi Gazete‘de yayınlanan Dardanos Harita tebliğ ile Türkiye’nin artık sert bir mercan resif koruma alanı var. Yavru mercanlar artık sağlıkla büyüyebilecek.

Bölgede 92 anaç koloni ve birçok bebek mercan yaşam sürüyor.

Bölgedeki balıkçılık faaliyetlerine yasak getirildi

22 Ağustos 2021 tarihinde yayınlanan 2021/31 su ürünleri ek tebliğlerine göre, nesli tehlike altındaki mercan kolonilerinin yaşam sürdüğü Dardanos Resif alanında 720-2000 metrekare alan dahilinde yer alan koruma şamandırasının çevresinde tüm balıkçılık faaliyetlerine yasak getirildi.

100 yaşın üzerinde kolonilerin olduğu ve şu an sadece anaç 92 sert mercanın yok edildiği bölge artık koruma altında. Ayrıca bağlanma ve çapa atımı kontrol edilecek olup kızıl ötesi kameralar ile izlenecek. Paleobiyolojik olarak da önemi yüksek olan bölge birçok deniz canlısına barınma, beslenme ve üreme alanı olacak.

Fotoğraf: Doç. Dr. Barış Özalp

Doç. Dr. Barış Özalp’in katkısı

Resiflerin koruma altına alınmasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi deniz bilimci Doç. Dr. Barış Özalp‘in ciddi katkıları bulunuyor. Dr. Özalp’in Çanakkale Dardanos mercan resiflerini detaylı anlattığı ve Türkiye’nin denizel koruma alanlarına eklenmesinin elzem olduğunu açıkladığı, “Dardanos’un Hazin Sırrı” başlıklı ulusal makalesi bu sene Atlas Dergisi Mart 2021 sayısında da yer bulmuştu.

You may also like

Comments

Comments are closed.