DoğaEkolojik YaşamManşetTürkiye

Türkiye’nin ilk ekolojik pazarı 15 yaşında

0

Buğday Derneği ve Şişli Belediyesi işbirliğinde açılan ve Türkiye’denin ilk ekolojik pazarı kabul edilen Feriköy’deki Şişli %100 Ekolojik Pazar, 15. yıldönümünü kutladı.

Pazarın 15. yıldönümüne katılan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, ekolojik pazarın Şişli Belediyesi’nin önemsediği projelerden biri olduğunu belirtti ve komisyonun dile getirdiği yapısal sorunların çözümüne dair gerekli adımların en yakın zamanda atılacağını kaydetti.

‘Gıda ile kopan bağı onarmaya vesile’

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Aslan da etkinlikte ekolojik pazarların gıda ve insan arasındaki kopan bağın tekrar onarılmasına katkı sağladığına dikkat çekti:

Ekolojik pazarlar, aynı zamanda üretim hikayelerini unutmuş ve artık gıdasının nereden, ne şekilde geldiğini sorgulamayı bırakan şehir insanının tekrar gıdayı sorgulamasına ve üretim hikayelerini dinleyerek gıda ile kopan bağını tekrar onarmasına vesile oluyor.”

%100 Ekolojik Pazar nasıl kuruldu?

Şişli %100 Ekolojik Pazar; Haziran 2006’da, 45 tezgah ve organik ürün sertifikası sahibi 23 üreticinin katılımı ile açıldı.

Şişli %100 Ekolojik Pazar’da, 15 yılda çoğunluğunu üreticilerin oluşturduğu esnaf sayısı 83’e, tezgah sayısı ise 330’a yükseldi. Şişli %100 Ekolojik Pazar kuruluşundan bu yana, Türkiye çapında art arda açılan ve sayısı 16’yı bulan diğer organik pazarların öncüsü ve modeli oldu.

Pazar, Ankara, Afyon, Eskişehir, Hatay, İzmir, Mersin ve Zonguldak gibi Türkiye’nin birçok farklı noktasından 900’ün üzerinde taze sebze ve meyve üreticisinin organik ürünlerini İstanbullularla buluşturdu.

Devamında ise İstanbul’un farklı ilçeleri, İzmit ve mevsimlik olarak Kayseri Kocasinan’daki beş ayrı noktada, Buğday Derneği danışmanlığında %100 Ekolojik Pazarlar kuruldu.

%100 Ekolojik Pazarların kurulduğu yerler

Ekolojik pazarların kurulduğu yerler ve saatleri şöyle:

Bakırköy: Cuma günleri, Airport Alışveriş Merkezi’nin arka açık otoparkında, 09.00-16.00 saatlerinde.

Şişli: Cumartesi günleri, Cumhuriyet Mah. Gökkuşağı Lala Şahin Sok. Feriköy’de, 07.00-17.00 saatlerinde.

Kartal: Pazar günleri, Hükümet Konağı Cad., Kartal Baba Alt Geçidi yanı, 08.00-17.00 saatlerinde.

İzmit: Cumartesi günleri, 41 Burda Alışveriş Merkezi’nde, 10.00-18.00 saatlerinde.

Kayseri – Kocasinan: Pazar günleri, Erciyesevler Mah., Mazı Sk. Kocasinan’da, 08.00-17.00 saatlerinde. *Sadece Ağustos-Kasım ayları hizmet vermektedir.

Ekolojik pazarla ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.