EkonomiManşetTürkiye

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi şirketi listesinde fosil yakıta dayalı sektörler ilk sırada

0
İstanbul Sanayi Odası‘nca (İSO) gerçekleştirilen Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2020 Araştırması’nın 2021 yılı sonuçları açıklandı. TÜPRAŞ, üretimden satışlarda 58,6 milyar lirayla en büyük sanayi kuruluşu unvanını korudu.

Pandemi’de ihracat geriledi

Pandemi yılında İSO 500’ün ihracatı ise yüzde 12,8 oranında gerileyerek 64,1 milyar dolar oldu. İSO 500’ün ihracat performansı Türkiye’nin genel ve sanayi ihracat performansından bir ölçüde olumsuz ayrışsa da yine de İSO 500,  Türkiye ihracatı içindeki ağırlığını korudu.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, enflasyonun yanı sıra ithal hammadde fiyatlarındaki yüksek artışın sanayici üzerinde giderek daha fazla baskı yarattığını; TL’deki değer kaybı, enflasyondaki artış ve faizlerdeki dalgalanmalar nedeniyle finansman yüklerinin de önemli ölçüde arttığını söyledi.

TÜPRAŞ ve otomotiv sanayileri ilk dörtte

‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ araştırmasının 2020 yılı sonuçlarına göre;  2020 yılında üretimden satışlara göre en büyük kuruluş geçen yıl olduğu gibi 58 milyar 593 milyon TL ile TÜPRAŞ (Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.) oldu.

Sıralamada ikinci 45 milyar 223 milyon TL ile Ford Otomotiv Sanayi A.Ş., üçüncü 31 milyar 242 milyon TL ile Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş. ve dördüncü de 30 milyar 812 milyon TL ile Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. oldu. Beşinci sırada şirket isminin gizlenmesini tercih etti.

Gazeteci Recep Erçin sosyal medya paylaşımında, “Bu şirket geçen yıl da listede 9. sıradaydı. 2018’de listede yoktu. Nace koduna ve faaliyet koduna göre bu şirket değerli metal sektöründe iş yapıyor. Muhtemelen Altın Rafinerisi” dedi.

 

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.