İklim KriziKültür-SanatManşet

Türkiye’nin çocuklara Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı anlatan ilk kitabı yayında

0
sürdürülebilir kalkınma amaçları

İklim değişikliği ve ekolojik sorunların üstesinden gelmek, her yaştan insanın mücadeleye dahil olmasını gerektiriyor. Bunun için ise küçük yaşlardan itibaren çocuklara farkındalık ve çevre bilinci kazandırılması, iklime ve çevreye dost nesiller yetiştirilmesi gerekiyor.

Birleşmiş Milletler‘in 2015’te ortaya koyduğu ve 2030 yılına dek dünyada açlık, susuzluk, yoksulluk, eşitsizlik gibi sorunları ortadan kaldırmayı ve iklim krizi için mücadeleyi de içeren Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) tüm ülkeleri bu sorunları çözmek üzere birleşmeye ve mücadeleye çağırıyor.

Günışığı Kitaplığı, küçük yaştan itibaren çocuklara çevre ve iklim konularında bilinç ve farkındalık kazandırılmasına destek olmak adına Türkiye‘de bir ilke imza atarak, SKA Yayıncılar Sözleşmesi‘ni imzalayan ilk yayınevi olma özelliğini taşıyor. Yayınevi, “İklim kriziyle mücadelede bilgiyi çoğaltacak, umudu yüceltecek yeni kitap koleksiyonumuzla da çocukların ve gençlerin yanındayız” diyor.

Yayınevi, bu konuda yaptığı çalışmalara değinerek, şunları söylüyor:

“SKA Yayıncılar Sözleşmesi’ni Türkiye’de imzalayan ilk yayınevi olarak, düzenlediğimiz seminer ve konferanslarla sektörümüzü iklim eylemi konusunda bilgilendiriyor, örnekler yaratıyoruz. Yayınevimizin ve çalışanlarımızın faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonu azaltmak amacıyla sera gazı envanteri ve azaltım yol planı çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu tarihsel sorumluluğu, yayıncılık sektörüne ve tüm paydaşlarına her vesileyle hatırlatıyor, bize katılmaya davet ediyoruz.”

Ayşe’nin Bulut Projesi

Ayşe’nin Bulut Projesi, Günışığı Kitaplığı’nın Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı anlatan kitaplarının ilki.

Ayşe, tırmanmaya bayıldığı ceviz ağacının kurumaya başladığını görüp, evden su getirmeye koşar. Ancak, yağışsız geçen günler nedeniyle su kesintisi başlatılmıştır. Demek ki, bir yağmur bulutu oluşturmalıdır. Ama nasıl? O sırada tepelerinde beliren minik bir bulut, Ayşe ve kedisi Sarman’ı gökyüzünde bir gezintiye çıkarır. İkisi de, doğadaki su döngüsünden çevre kirliliğine, yenilenebilir enerji kaynaklarından suyun verimli kullanımına ve şehir planlamasına kadar pek çok şey öğrenecektir

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı anlatan kitaplar

“Gülümseten Öyküler” ve “Tombiş Kitaplar” dizilerinin yanı sıra resimli öyküleriyle tanınan sanatçı ve düşünür Behiç Ak, doğayla insanın uyum içinde yaşayacağı bir gelecek için bilimsel bir öykü anlatıyor.

Dünyanın en önemli sorunlarından su krizine dikkat çekerken, bir çocuğun gözünden, kentleşmenin, ormansızlaşmanın, iklim değişikliğinin gezegenimizin su varlıklarına ciddi etkilerini aktarıyor.

Su uzmanı Dr. Akgün İlhan’ın danışmanlığında yenilenen resimli kitap, çocukları ve yetişkinleri, topraktan havaya, gezegenimizin tüm ekosistemi üzerine ortak okumalara ve birlikte öğrenmeye çağırıyor.

SKA Yayıncılar Sözleşmesi nedir?

SKA Yayıncılar Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler’le Uluslararası Yayıncılar Birliği‘nin (IPA) işbirliğiyle hazırlandı, 2015’te kabul edilen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı, sağlıktan toplumsal cinsiyet eşitliğine, eğitimden inovasyona kadar çeşitli alanları kapsıyor. 17 amaç, dünya genelinde bu konulardaki çabaları harekete geçirmeyi, her türlü yoksulluğu sona erdirmeyi, eşitsizliklerle ve iklim değişikliğiyle mücadele etmeyi ve tüm bunları yaparken kimseyi geride bırakmamayı öngörüyor.

Neden ‘iklim krizi’ amacı?

İklim değişikliğinin etkileri milyonlarca insanı yerinden ediyor, yoksulluğa ve açlığa sürüklüyor. Sağlık ve eğitim gibi en temel hizmetlere erişimlerini engelliyor, eşitsizlikleri artırırken çatışmaları körüklüyor. İklim değişikliğinin yıkıcı etkileriyle mücadele etmek için acil eyleme geçmek, hem hayatları ve geçim kaynaklarını kurtarmak için bir zorunluluk hem de diğer hedefleri gerçeğe dönüştürmenin yegane anahtarı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.