İstanbul SözleşmesiKadınManşetTürkiye

Türkiye’deki kadınlar tek ses: İstanbul Sözleşmesi’nde çıkma kararını tanımıyoruz

0

Resmi Gazete‘de dün gece yarısı yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye‘nin, İstanbul Sözleşmesi‘nden ayrılmasına karşı çıkan kadınlar Türkiye’nin dört bir yanında sokakları doldurdu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu‘nun ve Ankara Kadın Platformu‘nun ayrı ayrı çağrı yaptığı Ankara‘daki kadınların buluşma noktası Çankaya Belediyesi‘nin önü oldu.

Ankara’da bir kadın gözaltına alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fesih kararına karşı açıklama yapmak isteyen kadınlara Belediye önünü bariyerlerle çeviren polis engel olmak istedi. Kadınlar Sakarya Caddesi üzerinden yürüyüş başlattı. Yürüyüşü engellemek isteyen polis bir kadını gözaltına aldı.

Ankara Kadın Platformu tarafından yapılan açıklamada, “Bizler kadınlar olarak yasakları kabul etmiyoruz. Sokakları terk etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini kabul etmiyoruz. Tecavüzcülerin karşısına barikat kurmayanlar kadınların karşısına barikat kuruyorlar” denilirken polis tarafından kadınlar tartaklandı.

İzmir: Nasıl kazandıysak öyle savunacağız

İzmir‘deki kadınlar Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya geldi.

Kadınlar adına açıklama yapan Pınar Çetinkaya “Milyonlarca kadının canı tek adamın bekasına kurban edilemez. Bu sözleşmeyi biz kadınlar dişimizle, tırnağımızla, mücadelemiz ile kazandık” ifadelerini kullandı.

Bu kararın Türkiye tarihine bir utanç sayfası olarak geçeceğini belirten Çetinkaya “İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması kadınların kazanımlarına yapılmış en büyük saldırıdır. Sözleşmeyi nasıl kazandıysak öyle savunacağız. İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Tarsus: Tarihi bir hata

Tarsus Kadın Platformu’nun çağrısıyla toplanan kadınlar ellerinde “İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz” yazılı pankartla kent meydanında basın açıklaması düzenledi.

Yapılan açıklamada “Her kadın+’nın kendini güvensiz hissettiği bu ülkede, şiddetle etkin bir mücadelenin, daha etkili önlemlerin, koruma mekanizmalarının konuşulması gerekirken, İstanbul Sözleşmesinden çıkılması tarihi bir hatadır” denildi.

Eskişehir’de kadınlar ayakta

Eskişehir’deki kadınlar 14.00’de Kanatlı AVM önünde, 15.30’da ise Dublin önünde bir araya geldi.  Yüzlerce kadın sokaklarda “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganları eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi.

Aydın: Kararı geri çek

Aydınlı kadınlar “İstanbul Sözleşmesi bizim” sloganıyla düzenledikleri eylemde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadınlar ellerinde “Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula” yazılı pankart taşıdı.

Fotoğraf: sendika.org

Trabzon’da oturma eylemi

Trabzon’da ellerinde dövizlerle yürüyüş yapan kadınlar, “Yaşamak istiyoruz”, “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Sözleşmeyi kaldırma uygula” sloganları attı. Kadınlar polisin yürüyüşe müdahale etmeye çalışmasına tepki göstererek “Bu memlekette kadın cinayetleri olurken onlara müdahale etmek yerine ses çıkar kadınlara müdahale etmeyin” dedi.  Kunduracılar Caddesi boyunca yürüyen kadınlar Meydan Park’ta oturma eylemi yaptı.
 

Diyarbakır: Dünya yerinden oynasın

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına tepki gösteren kadınlar Diyarbakır‘da da sokaktaydı. Kadınlar burada basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kadınlar eylemde “Dünya yerinden oynasın! İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” yazılı pankart açtı.
 

Fotoğraf: merymcşknca/Twitter

Çorum: Kararnamenin hukuken bir anlamı yok

Çorum Kadın Meclisi üyeleri Saat Kulesi Hürriyet Meydanı’nda bir araya gelerek kararı protesto etti. Çorum Kadın Meclisi adına basın açıklamasını okuyan Eylem Aka Kaya şunları söyledi:
 
Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin hukuken hiçbir anlamı yok. Anayasaya aykırı. TBMM’nin irade; iktidar kadınlara savaş açtığını açıkça beyan etmiş oldu. Bu kararın alınmasında payı olan bu kararı alan bütün kesimlere ve makamlara sesleniyoruz, bu savaşı kazanamazsınız.”

You may also like

Comments

Comments are closed.