ManşetTürkiye

Türkiye’de yaşayanların %18’i, “Ermenilerden özür dilenmeli” diyor

0

Agos’tan Emre Can Dağlıoğlu ve Ferda Balancar’ın haberine göre Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi’nin (EDAM), TNS aracılığıyla Türkiye çapında yaptırdığı ‘Ermeni Meselesi Kamuoyu Anketi’ başlıklı araştırmaya göre, kamuoyunun kayda değer bir kısmı, Erdoğan’ın 23 Nisan 2014 tarihindeki ‘taziye mesajı’yla somutlaşan resmî politikaya destek veriyor.

27

7 Kasım – 7 Aralık 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen ankette Türkiye’deki seçmenleri temsil eden 1.508 kişilik örneklem grubuna 2015’te 100. yılı anılacak olan Ermeni Soykırımı konusunda, Türkiye’nin izleyebileceği politikalar arasında en fazla hangisini tercih ettikleri sorusu yöneltildi.

Soykırım iddialarının kabul edilmesi görüşünü kabul edenlerin oranının, yüzde 9 olarak gerçekleştiği ankette başka bir yüzde 9’luk kesim ise, soykırım iddialarını kabul etmeden özür dilenmesi yönünde bir adımı tercih ediyor. Bir başka deyişle, ankete katılanların yüzde 18’i, 1915 dolayısıyla Ermenilerden özür dilenmesi gerektiğini düşünüyor.

Sonuçlara göre, 1915’te hayatını kaybedenlerin sadece Ermeniler olmadığını belirtip, bütün kayıplar için üzüntü belirtilmesi görüşünü savunan yüzde 24’lük bir kesime ilave olarak, yüzde 12’lik bir kesim de 1915’te hayatlarını kaybeden Ermeniler için özür dilemek yerine üzüntü belirtilmesi görüşünü paylaşıyor.

Anketin sonuçlarını, EDAM yöneticilerinden Emre Erdoğan ve Diaspora’nın önemli kanaat önderlerinden siyasetçi ve tarihçi Gerard J. Libaridian Agos gazetesi için değerlendirdi.

(Agos)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.