ManşetTürkiye

Erdoğan ve Biden’ın ilk yüz yüze görüşmesi: Ermeni Soykırımı konusu gündeme gelmedi

0

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile göreve gelmesinin ardından ilk yüz yüze görüşmesini dün gerçekleştirdi.

Brüksel’de NATO Zirvesi kapsamında gerçekleşen görüşmede Erdoğan, Biden’ın Ermeni Soykırımı ifadelerini de gündeme getireceği söylemişti.

Ancak Erdoğan, görüşmede soykırım kelimesinin gündeme gelip gelmediği sorusuna “Hamdolsun hiç gündeme gelmedi” dedi.

‘İşbirliğimizi artıracağız’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 90 dakika süren görüşmenin ardından bir açıklama yaptı.

Erdoğan’ın görüşmeyle ilgili açıklaması şöyle:

Önümüzdeki dönemde işbirliğimizi artıracağız, çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını, tam tersi işbirliği alanlarının daha zengin bir görünüm sergilediğini düşünüyoruz”

Ermeni Soykırımı konusu

Erdoğan, Brüksel’e gitmeden önce havalimanında yaptığı basın toplantısında Biden’ın Ermeni Soykırımı ifadelerini gündeme getireceğini söylemiş ve “Bu yaklaşım bizi ciddi manada üzmüştür. Bunu gündeme getirmeden geçmemiz doğru değildir. Türkiye rastgele bir ülke değildir” demişti.

Fakat, bu konunun konuşulup konuşulmadığı sorusuna Erdoğan, “Hamdolsun hiç gündeme gelmedi” dedi.

‘Pozitif bir görüşme oldu’

Biden da görüşmenin ardından bir basın toplantısı gerçekleştirdi ve görüşmenin pozitif ve verimli geçtiğini ifade etti:

Erdoğan’la görüştüm. Pozitif bir görüşme oldu. Detaylı bir görüşme yaptık. Ülkelerimiz büyük gündemlere sahip. Ekiplerimiz tartışmaları sürdürecek. Eminim ki Türkiye-ABD olarak anlamlı bir çalışma yürüteceğiz”

‘Şu an itibariyle bir mutabakat söz konusu’

Erdoğan, Afganistan konusuyla ilgili de şu açıklamayı yaptı:

Afganistan konusundaki düşüncelerimizi net olarak Biden’a ifade ettik. Türkiye olarak eğer Afganistan’dan çıkmamız istenmiyorsa, özellikle belirli bir desteğin verilmesi isteniyorsa diplomatik mali konularda ABD’nin vereceği destek önem arz ediyor. Taliban gerçeğini kenara koymak mümkün değil. Bir diğer konu yine Afganistan’da biz Pakistan’ı da Macaristan’ı da yanımıza alma düşüncemizi kendilerine söyledik. Şu an itibariyle bir mutabakat söz konusu. Bir sıkıntı söz konusu değil.”

Biden ise, bugün bir gazetecinin kendisine yönelttiği Cumhurbaşkanı Erdoğan ile dünkü görüşmenizde Türkiye’nin Afganistan’daki varlığı hakkında mutabakata vardınız mı? Bu konuyu görüştünüz mü?” sorusuna “Uzun görüşmelerimiz oldu. Toplantımız hakkında iyi şeyler hissediyorum” şeklinde cevap verdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.