Koronavirüs SalgınıGündemManşetSağlık

Türkiye’de koronavirüsten ilk ölüm açıklandı

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüs nedeniyle ilk ölümü duyurdu.  Koca hayatını kaybeden hastanın 89 yaşında olduğunu ve virüsü Çin temaslı bir çalışanından kaptığını söyledi. Bakan Koca, ülke çapında bugün yapılan testlerde 51 kişide daha koronavirüs tespit edildiğini, toplam vaka sayısının ise 98 olduğunu bildirdi.

“‘Geç saatlerde burada bulunmam planlı bir toplantı değil” diyen Koca, “Koronavirüs’le mücadelemizde bugün ilk defa bir hastamı kaybettim” diye konuştu. Bakanlığın Bilkent Yerleşkesi‘nde gece yarısı yaptığı basın açıklamasında Fahrettin Koca şunları söyledi:

Yaşa göre değişiyor

“Aldığımız tedbirlerle 90 gün direndiğimizi ifade etmiştik. Çin’den sonra sorunun niteliğini kavrayan ilk ülkelerden biriyiz. İnsanlık bu tablonun içindeyken tüm dünya ile yoğun ilişkileri olan Türkiye’nin kendini yalıtması imkan dışıydı. Araştırmalar bugün bize çok şey öğretmiş durumda. Virüs solunum ile buluşuyor, kalabalık ortamlar en riskli ortamlar. Virüsün farklı yaş grubundaki etkisi önemli. Çocuklar kolay yakalanabiliyor ama ölüme neredeyse hiç rastlanmıyor, sonuç yaşın ilerlemesine bağlı olarak değişiyor.

İlk hastamı kaybettim

Bu hastalıkta ölüm oranı sanılanın altındadır. Hastalığın en ağır seyrettiği kişiler direnci düşük ve başka hastalığı olanlardır. Yaşlılar dikkatli olmalı. Yine geç saatlerde özel bir durum için açıklama yapıyorum. Gerçekten üzen bir haberi bildireceğim. Bugün ilk kez bir hastamı kaybettim. Kendisi 89 yaşındaydı. İlk kaybımız olan beyefendiye Allah’tan rahmet diliyorum. Hepimiz bu ölümü metanetle karşılamalıyız. Salgına dönüşmesi ülkemizde ihtimal dahilinde olan bu hastalığa set çekmenin yolu tedbir almaktır. Umreden ve Avrupa’dan gelenler için tedbir alındı. İzole edilen vakalar bulunmakta.

Bulgusu olanlardan test için numune alıyoruz. Temas ve bulgular nedeniyle izole edilen vakalar bulunmakta ve yakınları taranmakta. Önceden tanı konulan hastalarımızın temas çevresini incelemeden geçiriyoruz.

Bugün yapılan testlerde 51 pozitif sonuçla, hasta sayısı toplam 98 olmuştur. Herkesi tedbirlere tam olarak uymaya çağırıyorum. Hayatımızı bu şartlara göre düzenleyelim. 1,5-2 ay direnelim. Pozitif sonuçların büyük kısmı iyileşmeyle sonuçlanıyor. Bunun için gerekli destek tedavisini veriyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.