TürkiyeEkolojiManşetTarım-Gıda

Türkiye’de kooperatifler nasıl örgütleniyor, ne gibi zorluklarla karşılaşıyor?

0

Video Haber: Yaprak Akbaba

Yeşil Gazete için hazırladığımız kooperatifler dosyası kapsamında, Atakent Dayanışma Ağı ve Tatavla Gıda Topluluğu gönüllüleriyle ve sosyolog Kiraz Özdoğan‘la konuştuk.

Atakent Dayanışma Ağı gönüllüsü Mehmet Dönmez, Türkiye’de 24 Ocak Kararları‘yla ve neoliberal politikaların hayata geçirilmesiyle birlikte üretim alanlarının yok edildiğini ve kooperatifçilik anlayışının yozlaşmaya başladığını söylüyor. Kooperatiflerin pek çoğunun kar amaçlı işletmelere dönüştürüldüğünü, bu nedenle olumsuz bir imajı olduğunu söyleyen Sönmez’e göre bununla birlikte kooperatifler güvenilir ve temiz gıdaya ulaşmanın önemli bir yolu. 

Dönmez’le aynı kooperatifte gönüllü olan Beyhan Yüce ise devletin kooperatifleri desteklemek yerine kar ve sermaye odaklı kısmına odaklandığı vurguluyor.

 

‘Kriz anında dayanışma ağları öne çıktı’

Tatavla Gıda Topluluğu‘ndan Ebru Seval ise kooperatiflerin öneminin pandemi döneminde daha iyi anlaşıldığını, gıdaya ihtiyaç duyan vatandaşın çağrısına anında yanıt verebildiğini ifade ediyor.

Halihazırda dayanışma içinde oldukları için dağıtımlarında hiçbir aksama yaşanmadığını ve sosyal mesafe kurallarına dikkat ederek faaliyetlerini aynı biçimde sürdürdüklerini söyleyen Seval, bu süreçte kooperatif ve benzeri dayanışma ağlarının hem vatandaşa moral aşıladığını hem de açlıkla karşı karşıya olan insanlara gıda götürdüğünü anlatıyor.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.