Sivil Toplum

“Türkiye’de ırkçılık var”

0

Nijeryalı Festus Okey’in kardeşi Tochukwu Ogu, Festus’un ölümünün Nijerya’da ırkçılık olarak yorumlandığını anlattı. Ogu, “Festus’u teninin renginden dolayı öldürdüler, demek ki Türkiye’de ırkçılık var” dedi.

Ogu, kardeşinin ölümüne sebep olan polisin ceza almasıyla ilgili, “Müebbet hapse çarptırılsa bile bu kardeşimi geri getiremeyecek” diye konuştu.

Ogu, kardeşinin ölümünü haber aldıktan sonra babasının felç geçirdiğini, artık yürüyemediğini ve evden çıkamadığını belirterek, “Annem de çok hasta. Festus’u öldüren polise 4 yıl 2 ay hapis cezası verildiğini söylediğimde ne mutlu oldu, ne de üzüldü… Sadece bütün anıları yeniden su yüzüne çıktı” diyor.

Festus’tan iki yaş küçük Tochukwu Ogu. Nijerya’nın güneydoğusundaki Abia eyaletinde doğup büyümüşler. “Kardeşim en yakın arkadaşımdı” diyor Ogu, “Hep çok sakin bir çocuktu. Tartışmaktan, kavgadan hiç hoşlanmazdı.”

Kardeş Ogu, 2000’de çalışmak için Güney Afrika’ya gitmiş. Festus da yanına gelmek istemiş ama o, “Burada iş yok, gelme” deyince önce İran’a, sonra Türkiye’ye gitmiş. “O kadar pişmanım ki” diyor Tochuwku Ogu, “Keşke gel deseydim. Bir yolunu bulur, geçinirdik…”

Ogu, kardeşinin Türkiye’de mutlu olduğunu, tek derdinin kalmanın yasal yolunu bulmak olduğunu anlatıyor.

En son Festus öldürülmeden iki hafta önce konuşmuşlar. Festus, “Sorunlarım çözüldü, gerekli belgeleri aldım. Biraz para kazanıp Türkiye’den Nijerya’ya kot pantolon getirmek istiyorum” demiş. Kardeşi, “Annem seni çok özledi, artık ziyarete gelmen lazım” deyince de “Biraz para kazanmadan gelmek istemiyorum” demiş. “Yıl sonunda gelmeyi planlıyordu” diyor Ogu.

Anne Love Ogu, evlerinin önünde meyve, sebze satıyor. Festus, annesine bir kez biriktirdiği birkaç yüz doları yollamış.

Ogu, Festus’un ölümünün ardından avukatlara kardeş olduklarına dair belgeleri yollamış. “Festus’un asıl adı Beghel Ogu’ydu. İsmini Türkiye’de değiştirdi. Bunu da belgelerle ispat ettik” diyor.

“Türkiye’de ırkçılık var”

Festus’un ölümünün Nijerya’da ırkçılık olarak yorumlandığını anlatıyor Ogu. “Festus’u teninin renginden dolayı öldürdüler, demek ki Türkiye’de ırkçılık var.”

Elif İnce / Radikal

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.