“Türkiye’de ırkçılık var”

Nijeryalı Festus Okey’in kardeşi Tochukwu Ogu, Festus’un ölümünün Nijerya’da ırkçılık olarak yorumlandığını anlattı. Ogu, “Festus’u teninin renginden dolayı öldürdüler, demek ki Türkiye’de ırkçılık var” dedi.

Ogu, kardeşinin ölümüne sebep olan polisin ceza almasıyla ilgili, “Müebbet hapse çarptırılsa bile bu kardeşimi geri getiremeyecek” diye konuştu.

Ogu, kardeşinin ölümünü haber aldıktan sonra babasının felç geçirdiğini, artık yürüyemediğini ve evden çıkamadığını belirterek, “Annem de çok hasta. Festus’u öldüren polise 4 yıl 2 ay hapis cezası verildiğini söylediğimde ne mutlu oldu, ne de üzüldü… Sadece bütün anıları yeniden su yüzüne çıktı” diyor.

Festus’tan iki yaş küçük Tochukwu Ogu. Nijerya’nın güneydoğusundaki Abia eyaletinde doğup büyümüşler. “Kardeşim en yakın arkadaşımdı” diyor Ogu, “Hep çok sakin bir çocuktu. Tartışmaktan, kavgadan hiç hoşlanmazdı.”

Kardeş Ogu, 2000’de çalışmak için Güney Afrika’ya gitmiş. Festus da yanına gelmek istemiş ama o, “Burada iş yok, gelme” deyince önce İran’a, sonra Türkiye’ye gitmiş. “O kadar pişmanım ki” diyor Tochuwku Ogu, “Keşke gel deseydim. Bir yolunu bulur, geçinirdik…”

Ogu, kardeşinin Türkiye’de mutlu olduğunu, tek derdinin kalmanın yasal yolunu bulmak olduğunu anlatıyor.

En son Festus öldürülmeden iki hafta önce konuşmuşlar. Festus, “Sorunlarım çözüldü, gerekli belgeleri aldım. Biraz para kazanıp Türkiye’den Nijerya’ya kot pantolon getirmek istiyorum” demiş. Kardeşi, “Annem seni çok özledi, artık ziyarete gelmen lazım” deyince de “Biraz para kazanmadan gelmek istemiyorum” demiş. “Yıl sonunda gelmeyi planlıyordu” diyor Ogu.

Anne Love Ogu, evlerinin önünde meyve, sebze satıyor. Festus, annesine bir kez biriktirdiği birkaç yüz doları yollamış.

Ogu, Festus’un ölümünün ardından avukatlara kardeş olduklarına dair belgeleri yollamış. “Festus’un asıl adı Beghel Ogu’ydu. İsmini Türkiye’de değiştirdi. Bunu da belgelerle ispat ettik” diyor.

“Türkiye’de ırkçılık var”

Festus’un ölümünün Nijerya’da ırkçılık olarak yorumlandığını anlatıyor Ogu. “Festus’u teninin renginden dolayı öldürdüler, demek ki Türkiye’de ırkçılık var.”

Elif İnce / Radikal

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’dan Van’a kadar kıyılara eşit ve ücretsiz erişim için eşzamanlı eylemler yapıldı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nın çağrısıyla, Adalar'dan Van'a kadar ülkenin dört bir noktasında bir araya gelen yurttaşlar, kıyılara ücretsiz ve eşit erişim hakkını, kıyıların korunması gerektiğini dile getirerek hükümete 'Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula' diye seslendi.

Kazma Bırak: İklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz

Kazma Bırak kampanyası ekibi, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili açıklamada bulunarak yangını söndürmenin bir önlem olmadığını, artık bunun için radikal bir çözümün gerektiğini belirtti: 'İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.'

Akdeniz foklarının yaşam alanına inşa edilen kaçak iskele sökülüyor

İzmir’in Karaburun ilçesinin Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan kaçak iskele, bir yıldan uzun süren yazışmaların ardından nihayet sökülüyor.

ILGA Avrupa: Türkiye’de LGBTİ+’lar hükümetin yasaklarına karşı direniyor

ILGA-Avrupa'nın Türkiye'deki Onur Ayı etkinliklerine ve yürüyüşlerine ilişkin raporunda, Türkiye'deki hükümetin LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemlerine, yaptırımlarına, baskılarına ve bunu politikanın bir parçası haline getirerek kurumsallaştırmasına dikkat çekildi. Raporda LGBTİ+'ların direnmeyi sürdürerek yürüyüşleri gerçekleştirdiğine de vurgu yapıldı.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

EN ÇOK OKUNANLAR