Manşetİklim Krizi

Türkiye’de eylül ayında 93 merkezde ekstrem sıcaklık rekoru kırıldı

0
Fotoğraf: AA

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de uzun yıllar eylül ayı ortalama sıcaklığı 20,5 derece olarak ölçüldü. Bu yıl ise eylül ayı sıcaklığı 3,4 derece artarak 23,9 derece oldu.

Bunun dışında geçtiğimiz ay Türkiye’nin 93 merkezinde sıcaklık ekstrem değerlere ulaşarak rekor kırdı. AA’nın aktardığına göre geçen ay en çok ekstrem sıcaklık rekoru kırılan yerler ise Yumurtalık, Boyabat, Osmaniye, Kozan ve İslahiye oldu.

Eylül ayı dünya çapında da bugüne kadar ölçümlenen en sıcak eylül ayı olarak kayda geçmişti. Avrupa Birliği tarafından desteklenen Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne göre, geçen ay dünya üzerinde ortalamadan 0,63 santigrat derece daha sıcak kaydedildi.

Sebebi iklim krizi

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli‘nin (IPCC) 6.000’in üzerinde bilimsel çalışmayı inceleyerek hazırladığı 1.5ºC Küresel Isınma Özel Raporu küresel çapta meydana gelen sıcaklık artışlarının insanların eylemlerine bağlı sera gazı emisyonlarıyla doğrudan ilişkili olduğunu söylüyor.

Rapor, aynı zamanda küresel ısıtmanın endüstri öncesi döneme kıyasla 1,5 santigrat derece artışın üstüne çıkması durumunda ortaya çıkacak iklim felaketleri konusunda hükümetleri uyarıyor.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.