Manşetİklim Krizi

2020 Eylül ayı sıcaklık rekoru kırdı

0

Dünya çapında fosil yakıt kullanımı bilim insanları tarafından yapılan uyarılara rağmen devam ederken gezegen de artan karbon emisyonlarına rekor sıcaklıklar ile yanıt veriyor. Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından paylaşılan veriye göre dünya çapında 2020 Eylül ayı sıcaklık rekoru kırdı.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen Copernicus’a göre, geçen ay ortalamadan 0,63 santigrat derece daha sıcak kaydedildi. Böylece bir önceki sıcaklık rekoruna sahip Eylül 2019 ortalamasının 0,05 santigrat derece üzerine çıkmış oldu.

Avrupa için de en sıcak Eylül ayı

Kurum, geçtiğimiz eylül ayının Avrupa’da da rekor kırdığını duyurdu.  Kuzey Sibirya, Batı Avustralya, Orta Doğu ve Güney Amerika‘nın bazı bölgeleri de benzer şekilde ortalamanın üzerinde sıcaklıklar kaydetti.

2020 yılının Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında da sıcaklık seviyeleri ortalamanın üzerinde gerçekleşmişti.

Görsel: Copernicus İklim Değişikliği Servisi. 2020 Eylül ayı sıcaklık rekoru kırdı.

Küresel sıcaklık artıyor

Sıcaklık ölçümleri 1979 yılından bu yana yapılıyor. Ortalama sıcaklık ise 1981’den 2010 yılına kadarki zaman diliminde kaydedilen sıcaklıklar üzerinden hesaplanıyor.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) de sıcaklık verilerini aylık olarak yayınlıyor. Bu kurumun verileri ise genellikle Copernicus’tan yaklaşık bir hafta sonra paylaşılıyor. Her ne kadar iki kuruluş ortalamaları farklı şekilde hesaplasa da sonuçlar benzerlik gösteriyor.

NOAA’nın Ulusal Çevresel Bilgi Merkezi’nden fizik bilimci Ahira Sánchez-Lugo, “Raporun ayrıntıları farklı olsa da, hepsi küresel sıcaklıkların arttığı sonucuna varıyor” diyor.

2020 en sıcak beş yıl içinde olma yolunda

NOAA’nın tahminlerine göre, bu yıl yüzde 99,9 ihtimalle rekor seviyedeki en sıcak beş yıldan biri olacak. Bu tahminin doğru olup olmadığı La Niña‘nın etkisine bağlı olacak.

La Niña, El Niño’yu da beraberinde getiren ve El Niño’nun daha soğuk muadili olan birleşik bir okyanus atmosferi olayı. En güçlü etkisi genellikle kışın hissediliyor.

Kesin etkileri öngörülemez olsa da, La Niña, Güney Amerika Birleşik Devletleri’nde daha sıcak ve daha kuru koşullara ve güneydoğu Alaska, Kuzey Ovaları ve Batı ve Orta Kanada’da daha soğuk koşullara neden olabilir.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.