Ekolojiİklim KriziManşet

Türkiye, Yunanistan’a iki yangın söndürme uçağı gönderecek

0

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Yunanistan’a iki adet yangın söndürme uçağı göndereceğini duyurdu. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Türkiye’nin bize göndereceği 2 yangın söndürme uçağı için teşekkür ettim” ifadelerini kullandı.

Yunanistan yanıyor

İklim krizinin neden olduğu aşırı sıcak ve kuraklığın etkisiyle Yunanistan’da görülen yangınlar bu hafta rüzgarın da etkisiyle büyük alanlara yayıldı.

Eğriboz Adası ve Mora Yarımadası’ndaki yangında binlerce hektar ormanlık arazi kül oldu. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Yunanistan genelinde devam eden yangınlarla mücadeledeki herhangi bir başarısızlık için halktan özür dileyerek, hataların tespit edilip düzeltileceğine dair söz verdi.

Öte yandan Yunan Ordusu Hava Kuvvetleri Komutanı Yorgos Kuumendakis de yangın söndürme uçaklarının yangınla mücadeledeki başarısızlığı nedeniyle pazartesi günü istifasını sundu.

Türkiye’de yangın söndürme uçakları tartışması

Türkiye’de ise 28 Temmuz günü başta Ege ve Akdeniz bölgelerinde çıkan yangınlar uzun süre kontrol altına alınamadı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 274 yangının kontrol altına alındığı belirtildi.

İki haftaya yakın süredir devam eden Muğla’daki yangın kontrol altına alınırken Mersin’de yeniden yangın çıktığı belirtildi. Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadele için gerekli sayıda yangın söndürme uçağının olmaması tepkilere yol açmıştı.

İspanya’dan iki yangın söndürme uçağı, bir ulaştırma uçağı ve 27 pilot, yangın söndürme çalışmalarına destek olmak için Türkiye’ye gelmişti.

Türkiye’nin Yunanistan’a hangi yangın söndürme uçağını göndereceği ise bilinmiyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.